Onemogućavali ulazak direktoru
0

Radnici Zenica-stana oslobodili zgradu preduzeća

ZEDA
Zenica (Foto: ZEDA)
Zenica (Foto: ZEDA)
Otpušteni radnici Zenica-stana napustili su zgradu preduzeća i oko podneva omogućili direktoru Zenica-stana Iršamu Omerspahiću da uđe u zgradu u ulici Fra Ivana Jukića u Zenici.

Radnici predvođeni bivšim predsjednikom sindikata Semirom Mašićem tako su ispoštovali rješenje o privremenoj mjeri osiguranja koju je u utorak donio Općinski sud u Zenici, na prijedlog preduzeća Zenica-stan.

"Odlučujući o prijedlogu za određivanje privremene mjere osiguranja, sud je utvrdio da su ispunjeni zakonom propisani uslovi za njeno određivanje odnosno da je predlagatelj osiguranja učinio vjerovatnim svoje pravo da koristi kancelarijske prostorije društva po osnovu Ugovora o zakupu zaključenim sa Općinom Zenica i da su protivnici osiguranja spriječili istog da uđe u navedene prostorije i na taj način ga onemogućili u korištenju poslovnih prostorija u kojima obavlja svoje redovne djelatnosti", pojašnjeno je iz Općinskog suda u Zenici.

Blokadu zgrade otpušteni radnici su organizirali nakon odluke Skupštine Zenica-stana o prestanku rada i pokretanju postupka likvidacije preduzeća zaključno sa krajem jula, zbog nagomilanih obaveza, a od 10. do 12. avgusta radnici su onemogućavali ulazak direktoru i zaposlenicima koji su zadržani u preduzeću radi obavljanja poslova redovne likvidacije.

Kako je saopćeno iz Općinskog suda u Zenici, o prijedlogu za pokretanje redovne likvidacije nad Zenica-stanom sud će odlučivati 28. septembra.