BiH
0

Radnici Željeznica RS-a protestovali u Banjoj Luci, neće odustati od svojih prava

Piše: T. Č.
(Foto: Klix.ba)
Nekoliko stotina radnika Željeznica Republike Srpske, članova svih šest sindikata u ovom javnom preduzeću, organizovalo je danas u banjalučkom parku Mladen Stojanović mirni protest, kako bi iskazali nezadovoljstvo svojim materijalnim položajem.

Radnici krive rukovodstvo Željeznica za dugogodišnje loše stanje u ovom preduzeću, za nepoštovanje kolektivnog ugovora i pravosnažnih presuda po kojima je rukovodstvo dužno da im isplati zaostale plate, ali i novac za više umanjenih stavki, poput toplog obroka, prevoza i drugih.

Ogorčeni su i zbog, kako kažu, raznih pritisaka koji se na njih vrše kao i prijetnji stečajem i otkazima.

"Svjedoci smo da mnogi poslodavci krše zakon i narušavaju ljudska prava time što radnicima ne isplaćuju plate, ne isplaćuju ni ostale zakonske obaveze, dovode preduzeća do stečaja, prodaju ih, a radnike rastjeruju kućama i ne odgovaraju za svoje postupke" rekao je danas predsjednik Sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti ŽRS Zlatko Marin.

Napomenuo je i da su protesti bili nužni jer se nadležno ministarstvo i Vlada RS u više navrata oglušila na njihove zahtjeve za razgovorima o problema ovog javnog preduzeća.

Predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa ŽRS Simo Cvjetković je rekao da su u Željeznicama RS zaključivani štetni ugovori na koje nisu reagovali ni nadležni istražni i pravosudni organi.

Ranije su iz Uprave Željeznica RS rekli da razumiju probleme radnika, ali da protesti nisu način da se isti riješe.