Radnici Željeznica RS-a protestovali u Banjoj Luci, neće odustati od svojih prava

Piše: T. Č./Klix.ba
14.11.2015. u 12:20
0
2
Radnici Željeznica RS-a protestovali u Banjoj Luci, neće odustati od svojih prava
0
1/7 Foto: Klix.ba
2/7 Foto: Klix.ba
3/7 Foto: Klix.ba
4/7 Foto: Klix.ba
5/7 Foto: Klix.ba
6/7 Foto: Klix.ba
7/7 Foto: Klix.ba
Nekoliko stotina radnika Željeznica Republike Srpske, članova svih šest sindikata u ovom javnom preduzeću, organizovalo je danas u banjalučkom parku Mladen Stojanović mirni protest, kako bi iskazali nezadovoljstvo svojim materijalnim položajem.
Radnici krive rukovodstvo Željeznica za dugogodišnje loše stanje u ovom preduzeću, za nepoštovanje kolektivnog ugovora i pravosnažnih presuda po kojima je rukovodstvo dužno da im isplati zaostale plate, ali i novac za više umanjenih stavki, poput toplog obroka, prevoza i drugih.

Ogorčeni su i zbog, kako kažu, raznih pritisaka koji se na njih vrše kao i prijetnji stečajem i otkazima.

"Svjedoci smo da mnogi poslodavci krše zakon i narušavaju ljudska prava time što radnicima ne isplaćuju plate, ne isplaćuju ni ostale zakonske obaveze, dovode preduzeća do stečaja, prodaju ih, a radnike rastjeruju kućama i ne odgovaraju za svoje postupke" rekao je danas predsjednik Sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti ŽRS Zlatko Marin.

Napomenuo je i da su protesti bili nužni jer se nadležno ministarstvo i Vlada RS u više navrata oglušila na njihove zahtjeve za razgovorima o problema ovog javnog preduzeća.

Predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa ŽRS Simo Cvjetković je rekao da su u Željeznicama RS zaključivani štetni ugovori na koje nisu reagovali ni nadležni istražni i pravosudni organi.

Ranije su iz Uprave Željeznica RS rekli da razumiju probleme radnika, ali da protesti nisu način da se isti riješe.


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: