Najavljuju štrajk 16. oktobra
0

Radnici Željeznica FBiH traže da im se isplate sva dugovanja

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Sindikati Željeznica FBiH ostaju istrajni u svojim zahtjevima i ukoliko se ne izvrši uplata zdravstvenog osiguranja stupaju u štrajk 16. oktobra, izjavio je Feni predsjednik Štrajkačkog odbora Igor Boban uoči sutrašnjeg sastanka s Upravom Željeznica FBiH.

Uprava je zakazala zajednički sastanak s predstavnicima Federalnog ministarstva prometa i komunikacija i sindikata da bi pokušali doći do rješenja povodom najavljenog štrajka pet sindikata zbog neredovne uplate zdravstvenog osiguranja.

Boban je kazao da radnici Željeznica FBiH trenutno ne mogu ovjeriti zdravstvene knjižice i da im je zdravstveno osiguranje posljednji put uplaćeno u februaru. Radnici, po njegovim riječima, pristaju samo na to da im se uplate sva dugovanja.

Uprava preduzeća smatra da je suština nastalog problema u tome što nije zaživio Zakon o finansijskoj konsolidaciji Željeznica FBiH za period od 2008. do 2012. godine.

Kako je poznato, pet sindikata željezničara u Federaciji BiH na zajedničkoj sjednici donijeli su odluku o organiziranju generalnog štrajka u svim prometno poslovnim područjima Željeznica FBiH 16. oktobra.

Zahtjevi sindikata su hitna uplata zdravstvenog osiguranja, te da se odmah izvrši uplata svih obustava za već isplaćenu plaću za august.

Štrajk su najavili Samostalni sindikat izvršnog osoblja područje infrastrukture ŽFBiH, Samostalni sindikat tehničko- kolske službe ŽFBiH, Samostalni sindikat radnika održavanja šinskih vozila ŽFBiH, Jedinstveni samostalni sindikat željezničara u FBiH i Neovisni sindikat željezničara u FBiH.