Mirni protest
40

Radnici Željezare Zenica protestovali pred Gradskom upravom, traže isplatu plaće

Piše: E. M.
Detalj sa mirnog protesta ispred zgrade Gradske uprave Zenica (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Pred zgradom Gradske uprave Grada Zenica u toku su mirni protesti radnika Željezare Zenice koji su se okupili kako bi ukazali na probleme s kojima se susreću, dok je u Gradskoj upravi sastanak s temom pronalaženja izlaza iz krize Željezare Zenica.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović prije nekoliko dana pozvao je na zajednički sastanak premijera Vlade Federacije BiH Fadila Novalića, direktora Uprave za indirektno oporezivanje, direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove, generalnog direktora JP Elektroprivreda BiH Bajazita Jašarevića, direktora Željezare Zenica Safeta Berbića i šefa Carinske ispostave Zenica kako bi obavili razgovore i odblokirali rad većeg broja privrednih subjekata smještenih u poslovnim prostorima u vlasništvu preduzeća Željezare, a kojim je prouzrokovana šteta isključenjem električne energije.

Na današnjem sastanku koji je počeo u 14 sati u Gradskoj upravi, prema Kasumovićevim riječima, prisustvuju oni koji su najmanje odgovorni za trenutnu situaciju u zeničkoj željezari, dok oni koji bi tu trebali biti, kao vlasnici, još nisu stigli. 
 Ispred zgrade Gradske uprave okupilo se blizu stotinu obespravljenih radnika Željezare Zenica koji devet mjeseci nisu primili platu, a godinama rade bez uvezanog radnog staža.

U obraćanju medijima, predsjednik Sindikata radnika Željezare Zenica Esad Skomorac je izjavio kako je održan jedan sastanak s Vladom Federacije Bosne i Hercegovine te da je drugi zakazan za petak.

"Sindikat Željezare nije organizator ovog okupljanja, ali smo došli da se solidarišemo i da vidimo šta naši ljudi ovdje hoće. Mi smo u vlasništvu Federacije BiH i mi kada se budemo obraćali, protestovat ćemo pred zgradom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine", izjavio je Skomorac te dodao:

"Danas je održan sastanak kod ministra energije, rudarstva i industrije FBiH Nermina Džindića, a na kojem su bili prisutni i premijer Fadil Novalić i direktor Željezare Zenica Safet Berbić. Donijeli smo neke zaključke koje još ne mogu iznijeti, ali ponovo ćemo u petak imati sastanak, kada ćemo vjerovatno imati više informacija".

Pogonima Željezare Zenica prije nekoliko dana Elektroprivreda Zenica je priključila električnu energiju, nakon što ju je ugasila zbog velikog duga koji zbog blokiranih računa zenička Željezara ne može izmiriti.

Nakon održanog sastanka u zgradi Gradske uprave bit će poznate daljnje aktivnosti koje mogu poduzeti današnji učesnici sastanka.