{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radnici Željezare poručili Novaliću: Mi smo vas izabrali i borite se za nas, a ne za fotelje

24.1.2018. u 10:36
167
78
Radnici Željezare poručili Novaliću: Mi smo vas izabrali i borite se za nas, a ne za fotelje
167
Oko 50 radnika zeničke Željezare već treći dan u zgradi direkcije štrajkuju glađu. Ne planiraju odustati od svojih zahtjeva, a predstavnike Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i resornog ministarstva pozivaju na ozbiljnost i da se ne igraju s ljudskim životima.
Zahtjevi radnika Željezare i danas su isti, a njihovo zdravstveno stanje se pogoršava iz sata u sat. Sve potrebne dopise su poslali na adresu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine koja do sada ništa konkretno nije uradila.

"Neka dođu u Zenicu, neka prevaziđu svoje laži do sada izrečene i da se dogovorimo. Ne tražimo isplatu 13 plaća odmah, možemo se dogovoriti, neka to bude u ratama jer zaista to nije problem za našeg vlasnika. Puštaju nas da se iscrpimo do krajnjih granica, a ovim ljudima nije lako", kazao je predstavnik Sindikata Željezare Zenica Avdija Halilović.

Dodao je kako je konferencija za novinare Fadila Novalića, koja je održana u Sarajevu, trebala biti održana u Zenici, među radnicima Željezare, gdje bi se uvjerio da ih nema šaćica.

"Mi smo se borili za ovu državu, a sada nas nazivaju njenim rušiocima, a ako se budu ovako ponašali, jesmo za to da oni više nisu naša vlada. Mi hoćemo naša osnovna prava. Hoće u Evropsku uniju, a puštaju nas tri dana da gladujemo.

Hitna pomoć već nekoliko puta je intervenisala u zgradi direkcije Željezare Zenica zbog narušenog zdravstvenog stanja radnika koji već mjesecima protestima i blokadom cesta traže svoja prava. Halilović je dodao kako će Kantonalna bolnica Zenica danas poslijepodne imati pune ruke posla s obzirom na loše zdravstveno stanje radnika.

Novalić je radnike Željezare pozvao da se suzdrže od radikalnih poteza, a Halilović ga je pozvao da se on suzdrži i ne jede tri dana.

"Koliko još ljudi trebaju biti gladni? Do petka za kada je zakazana sjednica? Zašto danas ne održe telefonsku sjednicu i ne riješe problem Željezare?", upitao je Halilović.

Na komentar Novalića da kantonalna vlada i gradska uprava Zenice trebaju poduzeti konkretne mjere i pobriniti se za radnike Željezare, Halilović je kazao:

"Neka imovinu daju kantonalnoj vladi ili gradskoj upravi i onda ćemo mi njima štrajkati. Oni onda neka se ne brinu kako ćemo mi to riješiti. Međutim, oni to ne rade tako, oni govore da je to njihova imovina, a hoće da im problem rješava neko drugi."

Prebacivanje krivice zbog dugogodišnjeg problema Željezare Zenica koja je poslovala negativno već nekoliko godina pokušava se opravdati prebacivanjem loptice na radnike, nadzorni odbor, direktora... Halilović je dodao da je nadzorni odbor imenovala Vlada FBiH te da su oni mogli pravovremeno reagovati.

"Novalić je rekao da će poslati federalnu inspekciju koja će istražiti ko je kriv, i neka pošalje i neka svako odgovara za svoje. Kada se ništa ne može uraditi, prebacuje se krivica. Mi im nudimo bezbolna rješenja, ali oni ne žele doći", pojašnjava Halilović.

Za kraj je dodao da Željezara Zenica nije industrija što je nekad bila, ali ne svojom voljom, nego voljom onih koji su je raskomadali, pa je danas ostala samo ishrana i građevina, dok je sve ono što je nekada bila Željezara prodano ArcelorMittalu Zenica.

Radnici Željezare Zenica ustrajat će u svom traženju pravde, a nadležne su pozvali da se zapitaju da li je sva ova situacija moralna i ljudska.

"Mi smo ih izabrali i oni treba da se bore za nas, a ne za svoje fotelje i plaće", zaključio je Halilović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: