Završeno okupljanje
8

Radnici Željezare definisali zaključke s Džindićem, Gradska uprava Zenice im uplatila 34.600 KM

Piše: E. M.
Radnici Željezare Zenica na današnjem protestu pred zgradom Vlade FBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Radnici Željezare Zenica na današnjem protestu pred zgradom Vlade FBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Radnici Željezare Zenica su nakon višesatnog sastanka s ministrom energetike, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine Nerminom Džindićem završili svoje okupljanje pred zgradom Vlade FBiH gdje su dogovorili nekoliko zaključaka koji bi trebali ići u korist 346 radnika zeničke Željezare.

Na sastanku koji je završen oko 16 sati dogovoreno je da na sutrašnjoj sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine jedna od tema bude i stanje u Željezari Zenica uz predlaganje nekoliko zaključaka koji, između ostalog, rješavaju i pitanje budućnosti Željezare.

Predsjednik Sindikata radnika Željezare Zenica Esad Skomorac je kazao kako je nakon današnjeg sastanka prvi zaključak bio zahtjev Ministarstvu energetike, rudarstva i industrije da napravi izvještaj ekonomsko-finansijskog stanja Željezare Zenica, kako bi se znalo s kakvim sredstvima raspolažu. Drugi zaključak koji će u petak biti razmatran jeste i jednokratna pomoć za radnike Željezare u iznosu od po 1.000 KM.

"Zatražili smo od nadzornog odbora Željezare Zenica da razmotri opstanak Željezare, a ako to nije moguće, da se pokrene stečaj iz kojeg bi se formirala nova firma koja bi imala određene djelatnosti, a činila bi je operativa Željezare Zenica", zaključio je Skomorac.

Zahtjev da se odblokiraju računi zeničke Željezare nije razmatran na današnjem sastanku, a Skomorac je istakao kako vjeruju da im nadležni u pogledu ovog zahtjeva neće izaći u susret.

Gradska uprava Zenice odobrila urgentnu jednokratnu pomoć za radnike Željezare Zenica u iznosu od po 100 KM, a na račun Sindikata Željezare Zenica uplaćeno je 34.600 KM.

"To su građani našeg grada koje je loša politika dovela na ivicu života, kao i njihovu firmu. Agonija u kojoj se nalaze traje već duže vrijeme, a mi smo imali potrebu i obavezu da im pomognemo, nakon što su nas upoznali sa stanjem u kojem se nalaze", kazao je Kasumović za Klix.ba.