Plate nema, premijer prezauzet
0

Radnici Vranice od sada svakog ponedjeljka cijeli dan u štrajku

Piše: E. G.
Štrajk radnika Vranice (Foto: Arhiv)
Štrajk radnika Vranice (Foto: Arhiv)
Stotinjak radnika nekadašnjeg građevinskog giganta Vranica i jutros su stupili u jednodnevni štrajk zbog izuzetno teške materijalne situacije, odnosno zbog neuplaćenih plata i doprinosa.

"Mi tri godine čekamo plate. Recimo, meni su prošlog mjeseca sva primanja iznosila 80 maraka, za ovu godinu smo u prosjeku dobivali po 200 KM mjesečno, ali u tome ti je plata, topli obrok i karta, sve ti je u 200 KM. Prije dvadesetak dana smo uputili pismo Granskom sindikatu i premijeru Federalne vlade, ali nismo još dobili nikakav odgovor. Uglavnom nam govore da je premijerov raspored prepun i da ne može da nas primi", rekao je Latif Bektašević, zamjenik predsjednika Sindikata Vranice za Sarajevo-x.com.

Radnici ove kompanije u buduće će svakog ponedjeljka obustavljati rad tokom cijelog dana, dok će četvrtkom štrajkovati samo dva sata, sve dok se ne ispune osnovni zahtjevi. Radnici Vranice traže isplatu zaostalih plata, uplatu penzijsko invalidskog i zdravstvenog osiguranja za proteklih šest godina.

Radnici prijeratnog građevinskog giganta koji je izgradio mnoge objekte u BiH, a pogotovo u Sarajevu, svoja mjesečna primanja često dobiju podijeljena i u nekoliko rata.

Podsjetimo, radnici su i tužili firmu zbog milionskih dugovanja prema njima.