BiH
12

Radnici Unis Toolsa: Ministar Džindić nas je slagao, u ponedjeljak protestujemo ispred Vlade FBiH

Piše: A. B.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Predsjednik Štrajkačkog odbora vogošćanskog Unis Toolsa Dževad Bešlija za Klix.ba je kazao da se sudbina radnika ovog preduzeća još nije promijenila te da će u ponedjeljak, 6. februara, organizirati nove proteste ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Bešlija nam je kazao da ih je federalni ministar za energiju, rudarstvo i industriju Nermin Džindić slagao i nije ispunio obećanje dato prošle godine, koje podrazumijeva jednokratnu pomoć, uvezivanje staža i uplatu penzija.

"Posljednje proteste smo organizirali 29. septembra prošle godine i tada su nam obećali mnogo stvari, ali su nas i slagali. Niko neće da nas primi, ni iz resornog ministrstva, ni Vlade FBiH, ni iz sindikata. Desetak radnika nema uvezan radni staž, zato u ponedjeljak idemo ispred Vlade FBiH i nećemo odustati dok nam se ne uveže radni staž. Obespravljeni radnici Unis Toolsa već dvije godine nemaju primanja i žive na rubu egzistencije", kazao nam je Bešlija.

Dodao je da su radnici napravili sporazum s resornim ministrom Nerminom Džindićem, ali da niko ne mari za njihove uvjete.

"Svi su se oglušili o naše zahtjeve, više puta smo slali dopis, ali bez ikakvog dogovora. Nemamo od čega živjeti i nećemo odustati dok ne dobijemo svoja prava, a vjerovatno ćemo oko 10 sati biti ispred zgrade Vlade FBiH", dodao je Bešlija.

Podsjećamo da je prošle godine Općinski sud u Sarajevu odbio zahtjev za stečaj nekadašnjeg privrednog giganta, a danas je situacija u preduzeću i dalje ista.