{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radnici Unis - Pretisa sutra nastavljaju proteste

F
21.10.2013. u 18:44
0
6
Radnici Unis - Pretisa sutra nastavljaju proteste
0
Radnici Unis - Pretisa sutra nastavljaju proteste
Foto: Arhiv/Klix.ba
Oko 30 radnika Unis - Pretisa iz Sarajeva, Olova, Kaknja i Breze razišlo se ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, gdje su od jutros protestovali ističući da ne mogu normalno poslovati jer se ne zna kome firma pripada - Kantonu Sarajevo ili Federaciji BiH.
Ovo je za Agenciju FENA večeras potvrdio Mujo Ahmetspahić, predsjednik Sindikata Unis- Pretisa, navodeći da će radnici noć provesti u Domu Sindikata, nakon čega će sutra u osam ponovo biti ispred Vlade Kantona Sarajevo.

Radnicima firme Unis- Pretis zdravstveno osiguranje nije uplaćeno od 2009. godine, PIO od 2007., a plaće nisu dobili već peti mjesec.

"Jutros smo bili na sastanku sa kantonalnim ministrom privrede Emirom Hrenovicom i predstavnikom Sindikata metalaca BiH Muhamedom Hadžićem, na kojem je dogovoreno da se što prije organizira sastanak sa predstavnicima ministarstava privrede Federacije BiH i Kantona Sarajevo i štrajkačkog odbora da bi vidjeli ko je vlasnik firme", rekao je za Fenu Dževad Bešlija, uposlenik Unis -Pretisa i član štrajkačkog odbora.

Podsjeća da je štrajk radnika Unis-Pretisa počeo još prije 70 dana, dodajući da se „tokom prvih 15 dana štrajka riješio problem socijalnog i PIO-a preko Vlade Federacije, jer su oni 100 posto vlasnici firme“.

"Međutim, sada se pojavilo da je Kanton Sarajevo vlasnik imovine Unis-Pretisa. Znači, kada se krenulo sa prodajom imovine koja nije potrebna za firmu, odnosno da se radnicima uplati socijalno i PIO mi smo pristali na to, ali se Kanton ispriječio između toga, te sve obustavio", istakao je Bešlija.

Iz tog razloga radnici Unis- Pretisa će i sutra protestovati u Sarajevu, jer očekuju da se riješe njihovi problemi, zbog kojih su im onemogućeni normalni uvjeti za rad.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: