BiH
9

Radnici u zdravstvu FBiH odgodili generalni štrajk, razgovori o kolektivnom ugovoru iduće sedmice

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Radnici uposleni u zdravstvenim ustanovama FBiH zatražili su hitan sastanak s predstavnicima Vlade FBiH, resornim ministrom i predstavnicima kantona kako bi se započeli razgovori o usklađivanju granskih kolektivnih ugovora. Prema novim informacijama sastanak bi trebao biti održan 9. ili 10. juna, a najavljeni generalni štrajk je odgođen.

Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH Abud Sarić rekao je za Klix.ba kako za sada štrajka neće biti jer su dobili usmeno obećanje da će do sastanka doći 9. ili 10. juna.

"Mi smo tražili da se što prije sastane pregovarački tim koji će činiti resorni federalni ministar Vjekoslav Mandić i kantonalni predstavnici kako bi se uskladio kolektivni ugovor sa Zakonom o radu. Nećemo dozvoliti da se prava radnika umanje ni za pedalj i tražit ćemo da se plate usklade sa povećanim troškovima života, što je naš zahtjev od 2007. godine", kazao je Sarić u razgovoru za Klix.ba.

Istakao je kako radnici u zdravstvu nemaju drugog izbora nego da se nadaju da će pregovori uroditi plodom i biti da će kolektivni ugovor zaštititi njihova prava.

"Želim oda radimo u uređenom sistemu pogotovo u ovoj oblasti od koje ovise životi građana BiH", kazao je Sarić.

Ukoliko do razgovora ne dođe kada je najavljeno, Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH ne isključuje mogućnost stupanja u štrajk. Konkretno, 18,5 hiljada uposlenih u zdravstvu bi prekinulo rad ili bi značajno reduciralo svoje radne aktivnosti, a u funkciji bi bio dijelovi zdravstva koji su neophodni za hitno zbrinjavanje pacijenata. Generalni štrajk najavljen je na konferenciji za novinare koja je održana 26. maja ove godine.

Sarić je kazao kako zvanični poziv za pregovore Vlade FBiH očekuje početkom sljedeće sedmice.