Opterećen realni sektor
25

Radnici u raljama politike: Parlament FBiH pozvan da konačno razmatra povećanje plata do 400 KM

S. Š. U.
Sindikati i poslodavci traže od Parlamenta FBiH da hitno djeluje (Foto: I. L./Klix.ba)
Sindikati i poslodavci ujedinjeni (Foto: I. L./Klix.ba)
Udruženje poslodavaca Federacije BiH i Savez samostalnih sindikata BiH su poduzimali aktivnosti u vezi izostanka sa dnevnog reda sjednice Zastupničkog doma FBiH dva zakona koji bi omogućili povećanje plata zaposlenima u realnom sektoru do 400 KM.

Cilj poslodavaca i sindikata je što hitnije razmatranje seta zakona o doprinosima na sjednicama Parlamenta Federacije.

"Zaista je privreda, a pogotovu privatni sektor u raljama politike. Nikako da se isčupamo i napravimo taj ambijent da politika daje vjetar u leđa, a ne da nam odmaže. Sa predstavnicima sindikata su predložena dva benigna i lagana zakona koji nemaju štete po budžete, a mogli bi zaista napraviti razliku u povećanju plata u realnom sektoru na način da što više novca ide radniku, a jedan manji dio državi", kazao je predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović.

Istakao je da se radi o predloženom omjeru od 89 posto primanja radniku, a 11 posto državi.

"To je razlika od onoga što imamo danas kada je skoro pola, pola. I evo mi imamo problem da se zakon uopšte uvrsti na dnevni red. Zaista smo vrlo iznenađeni da se on nije našao na narednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH koja je zakazana za 15. mart", naglašava Smailbegović.

Predsjendik Udruženja poslodavaca Adnan Smailbegović (Foto: I. L./Klix.ba)
Predsjendik Udruženja poslodavaca Adnan Smailbegović (Foto: I. L./Klix.ba)

Podsjetio je da se zakoni nisu razmatrali ni u januaru zbog procedura, kao i da je Parlament održao u februaru samo jednu vanrednu sjednicu na kojoj se biralo rukovodstvo FBiH.

"Ako to sad ode u april gubimo još, a već smo izgubili dva mjeseca. Zaista ne vidimo niti jedan opravdan razlog da zakoni ne idu u proceduru posebno jer smo imali razgovore sa svim parlamentarnim strankama i koje čine neku koaliconu većinu trenutno i sa onima koji ne, i oni su svi dali jednoglasnu podršku, a to je ipak izostavljeno sa dnevnog reda", podsjetio je.

Smatra da je zanimljivo da je na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća data podrška za oba prijedloga zakona, a da je poslije toga Vlada FBiH dala negativan stav o predloženom zakonodavnom rješenju.

"Nadam se da će i na Parlamentu 15. marta ova dva zakona naći da će imati jedinstvenu podršku svih parlamentanih stranaka i opozicije i vlasti", zaključio je Smailbegović.

Mevludin Bektić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata ističe ova kako inicijativa nije sistemsko rješenje, ali je jedino trenutno moguće.

"Cijeneći vrijeme i momenat u kojem se dešava ova inicijativa zbog inflacije, odlaska radnika sa ovih prostora kada treba urgnetno povećati plate radnicima, mi smo prihvatili inicijativu Udruženja poslodavaca. Hoću da vjerujem da svi koji su dali obećanje pred izbore, da će pokazati senzibilnost prema ovom problemu, da je vrijeme da ovo prepoznaju i da pod hitno stave na sjednicu izmjene Zakona o porezu na dohodak kako bi došlo do povećanje plaća čime će doći i do rasta drugih, posebno indirektnih prihoda", kazao je Bektić.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Mevludin Bektić (Foto: I. L./Klix.ba)
Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Mevludin Bektić (Foto: I. L./Klix.ba)

Ukoliko radnici imaju više novca, više će trošiti i tako puniti budžete.

Samir Kurtović, predsjednik Samostalnih sindikata državnih službenika FBiH istakao je da je veoma važan dogovor između poslodavaca i sindikata koji je do sada bio rijedak.

"Ovo je poziv svim poslanicima u FBiH da usvoje izmjene koje smo predložili. Mi ćemo insistirati da budemo na sjednici Parlamenta kako bi se mogli obratiti. Ako se to ne dogodi, mi ćemo pokrenuti aktivnosti vezano za realizaciju izmjene zakone koji će definirati dodatak na platu do 400 KM. Ovdje moramo istaći industrijske sindikate i mora biti jasno i javnosti i političarima da je ovo opcija koja se može riješiti odmah", istakao je Kurtović.

Predsjednik Sindikata državnih službenika FBiH Samir Kurtović (Foto: I. L./Klix.ba)
Predsjednik Sindikata državnih službenika FBiH Samir Kurtović (Foto: I. L./Klix.ba)

Savez samostalnih sindikata poziva sve političke opcije da podrže izmjene zakona koje mogu povećati plate radnicima u realnom sektoru do 400 KM.

Smatraju da je predloženo povećanje plata sasvim pristojno kako radnici ne bi odlazili iz BiH. Ukoliko se to ne dogodi, spremni su organizirati proteste i stupiti u generalni štrajk.