Traže obećano
9

Radnici TTU-a pokušali ući u fabriku, spriječila ih policija

Piše: A. K.
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Grupa od desetak bivših radnika Tvornice transportnih uređaja (TTU) u Tuzli i ovog ponedjeljka se okupila ispred fabrike u kojoj su proveli i po nekoliko decenija.

S obzirom na to da njihovi zahtjevi još uvijek nisu ispunjeni, a strpljenja više nemaju, jutros su pokušali ući u jednu od neprivatiziranih zgrada TTU-a.

U tome su ih spriječili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona s kojima su se verbalno sukobili.

Bivši predsjednik Sindikata radnika TTU-a Mehmed Terzić za Klix.ba je rekao da od stečajne upravnice Alise Bijedić očekuju konkretan datum uvezivanja radnog staža te isplate zaostalih plata.

"Sada zahtijevamo da se ona pojavi ispred nas te nam pisanim putem navede datume. Naše strpljenje je na izmaku. Još uvijek nisu ispunjena obećanja koja su nam dali Vlada TK i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, a mi više ne želimo čekati", istakao je Terzić za Klix.ba.

U TTU-u u Tuzli 2015. godine je pokrenut stečajni postupak, a radnicima je obećano socijalno zbrinjavanje, uvezivanje radnog staža, isplata zaostalih plata te na kraju novi angažman radno sposobnih osoba u novoj fabrici TTU Energetik koja je otvorena 2017. godine.

Većina od obećanog još uvijek nije ispunjena, zbog čega nekadašnji radnici TTU-a iskazuju svoje nezadovoljstvo.

"Prošle sedmice sam se popeo na neprivatizovanu zgradu i prijetio samoubistvom. Policija me spriječila u tome i rekli su mi da ću dobiti krivičnu prijavu za to. Također, danas smo se s policajcima verbalno sukobili, jer nam nisu dali da uđemo u zgradu", dodao je Terzić.

Okupljeni radnici poručuju da ispred kapije TTU-a ostaju do ispunjenja zahtjeva.