Akcija Perač
7

Radnici švicarske firme terete se za višemilionsku prevaru

SRNA
Oko 70 radnika fiktivne švicarske firme Dunmorr group, koji su privedeni u akciji Perač Federalne uprave policije, u koordinaciji s kolegama iz MUP-a Republike Srpske, terete se za višemilionsku prevaru državljana EU.

Prema saznanju "Nezavisnih novina", direktor predstavništva Dunmorr group u BiH Željko Nikolić, koji je bio i jedna od glavnih meta akcije, nije uhapšen, a potvrđeno je da je u Srbiji.

Iz policije je saopšteno da su u Banjoj Luci jučer privedena 22 radnika firme, u Bihaću 10, a u Sarajevu više od 40 radnika.

Izvor blizak istrazi otkrio je da je riječ o dobro organizovanoj grupi kriminalaca, koja je, koristeći se visokotehnološkim kriminalom, u Švicarskoj osnovala fiktivnu firmu Dunmorr group, čiji je glavni cilj bila prevara državljana zapadnoevropskih zemalja.

"Prvo su osnovali fiktivnu firmu u Švicarskoj, a zatim podružnice u Sarajevu, Banjoj Luci i Bihaću. Zaposlili su više desetina radnika, koji su na prvom mjestu morali odlično poznavati njemački jezik. Zatim su pozivali državljane Njemačke, Švicarskei Austrije na telefone i navodili ih da ulažu u ovu fiktivnu firmu, obećavši im da će ostvariti visoke novčane dobiti", objasnio je izvor "Nezavisnih" blizak istrazi.

Višemjesečnom istragom inspektora za visokotehnološki kriminal entitetskih MUP-ova, navodi izvor, utvrđeno je i da su lažni identiteti navodnih vlasnika kompanije u Švicarskoj, među kojima je navodni doktor Martin Grossman, kao vlasnik Dunmorr groupa u Zurichu.

U sestrinskoj firmi čije je sjedište u Beogradu jučer su rekli da su šokirani vijestima iz BiH. "Koliko znam, direktora Željka Nikolića u BiH je postavio vlasnik iz Švicarske i ne znam zašto je odgovoran. Mi smo inače firma koja se bavi marketingom i konsaltingom", kratko su naveli iz Dunmorra u Beogradu.