Nezadovoljstvo
127

Radnici sarajevskih vrtića najavili štrajk upozorenja i moguće proteste ispred Vlade KS

Klix.ba
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Foto: Ilustracija/Klix.ba
U organizaciji sindikalne podružnice JU "Djeca Sarajeva" sinoć je održan sastanak radnika vrtića na kojem je odlučeno da se u svim vrtićima održi polusatni štrajk upozorenja jer, kako je istaknuto, 136 od 355 radnika radi na određeno vrijeme, a među njima je više od pola onih koji rade duže od tri godine i 50 preko pet godina.

U okviru priprema za prvi štrajk održat će se konsultacije s Upravom vrtića kako bi se definisao minimum poslova, te s roditeljima u vrtićima s ciljem dobijanja usmene podrške.

Radnici će podršku tražiti i od Vijeća roditelja, a planiran je i sastanak s ministrom za obrazovanje, nauku i mlade Elvirom Kazazovićem i premijerom Elmedinom Konakovićem.

Iz sindikata ističu da je glavni razlog za štrajk dugogodišnje ignorisanje problema rada na određeno vrijeme i prekidanja ugovora radnika po 60 dana. Ukoliko Vlada KS ne da saglasnost za minimalno 70 radnih mjesta na neodređeno vrijeme, radnici prijete dužim štrajkovima pa čak i protestima ispred Vlade KS na koje će pozvati roditelje s djecom iz vrtića.