BiH
41

Radnici Sarajevotekstila odbijaju pregovore s direktorom: Duguju im oko 200.000 KM

Piše: A. B.
Feđa Krvavac (Foto: Klix.ba)
Feđa Krvavac (Foto: Klix.ba)
Radnici nekadašnjeg trgovačkog giganta Sarajevotekstila i dalje se bore za svoja prava i traže zaostale plaće. Oni su se nakon saznanja da su poslovni prostori čiji je zakupnik bila njihova firma, u ulici Štrosmajerova broj 3 i Ferhadija broj 27, iznajmljeni drugim firmama, prošlog mjeseca okupili u tim prostorijama.

Drugi zakupci su na njihova radna mjesta trebali sjesti jučer, međutim, prema odluci Općinskog vijeća Stari Grad, njihova deložacija se prolongirala za mjesec dana.

"Općinsko vijeće Stari Grad je donijelo preporuku kojom se realizacija odluke Vijeća o iseljenju poslovnog prostora u ulici Štrosmajerova prolongira za 30 dana, a bivši radnici Sarajevotekstila do tada trebaju riješiti svoja statusna pitanja u vezi s neplaćanjem obaveza vlasnika prema njima. Kako je sjednici Vijeća prisustvovao veći broj bivših radnika ove firme, pojašnjeno im je da Općina Stari Grad nije nadležna za rješavanje njihovih problema s vlasnikom firme, ali im se na ovaj način izlazi u susret i prolongira rok iseljenja", navodi se u saopćenju Općine.

Danas je trebao biti održan sastanak radnika s direktorom preduzeća Alemom Hodovićem i predstavnikom Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine Fikretom Plivčićem, međutim, radnici su odbili prisustvo sastanku.

Kako je za portal Klix.ba kazao Fikret Plivčić iz STBiH, radnici su odbili da prisustvuju sastanku, jer im još uvijek nisu izmirene obećane neizmirene plaće.

"Danas je trebao biti održan sastanak s direktorom Hodovićem, ali s obzirom na to da radnici nisu dobili svoje plaće, oni su to odbili. Oni su i dalje u štrajku i kako su kazali, tako će biti sve dok im se ne izmire dugovanja. Istina je da je odlukom Općinskog vijeća Stari Grad prolongirano iseljenje za 30 dana, a prema našim saznanjima u jednu od radnji, trebala bi se useliti prodavnica obuće Astra", kazao nam je Plavčić.

Radnicima se duguje oko 200.000 ili 300.000 KM

Radnici su u prethodnom saopćenju naveli da neće dopustiti iseljenje iz poslovnih prostora u ulici Štrosmajerova do izmirenja obaveza koje Sarajevotekstil ima prema sadašnjim i bivšim radnicima. Direktor Hodović je ranije obećao da će dio zahtjeva, odnosno plaća, izmiriti u roku od četiri dana. No, međutim do toga nije došlo.

"Radnici su jučer dobili po 500 KM, a ukupna dugovanja prema njih 50 iznose oko 200.000 ili 300.000 KM. Svima nam je jasno da uprava treba nabaviti taj novac, ali nismo sigurni kako će do toga doći", izjavila je za Klix.ba Mersiha Beširević, predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH.

Sarajevotekstil pred krahom?

Ova nekada ugledna sarajevska trgovačka firma čini se polako tone ka dnu zbog nemogućnosti i nedostatka volje većinskih vlasnika da nađu dogovor i riješe međusobna dugovanja i potraživanja koja su već dobila i sudski epilog.

Poreska uprava Federacije BiH prošle godine je donijela Rješenje o obustavi transakcija preko računa firme u Novoj banci, Raiffeisen banci, NLB Tuzlanskoj banci, Sparkasse banci, Turkish banci te Union banci i Hypo Alpe Adria banci kao i Rješenje o naplati porezne obaveze iz imovine i novčanih sredstava firme u iznosu od 430.099,34 KM. Radnicima se također ne uplaćuju porezi i doprinosi, a nemaju pravo na zdravstvenu zaštitu.