Banja Luka
0

Radnici robne kuće "Boska" ogorčeni na SDS

SRNA
Radnici banjalučke Robne kuće "Boska" ogorčeni su pozivom koji je SDS uputio Tužilaštvu Republike Srpske (RS) da se nepristrasno uključi i razriješi slučaj privatizacije "Oslobođenja" i "Boske", navodeći da ih je ova stranka i dovela u tešku situaciju.

"Ogorčeni smo na način na koji se SDS ophodi i što nas žale. Neka nas ne žale i neka nas ostave na miru, jer su nas oni i bivši ministar finansija RS Svetlana Cenić doveli u ovu situaciju, a sada traže nekakvu pravdu i da se nešto uradi", izjavila je Srni predsjednik Sindikalne organizacije radnika banjalučke Robne kuće Branka Gostić.

Reagujući na jučerašnje saopštenje SDS-a, ona je dodala da je SDS oduzeo pravo radnicima "Boske" na njihove akcije, kada su bili većinski vlasnici ove robne kuće. 

"SDS i njegov kadar koji je upravljao "Boskom" doveli su nas u ovu situaciju i neka nam se ne obraćaju preko medija kao "veliki zaštitnici", poručila je Gostićeva. 

Ona je istakla da su pregovori sa poslodavcem "Zekstra-Delta" i dalje u toku, te da smatra da će se do kraja sedmice završiti. 

SDS je juče pozvao Tužilaštvo RS da se nepristrasno uključi i razriješi slučaj privatizacije "Oslobođenja" i Robne kuće "Boska". 

Konzorcijum "Zekstra-Delta" ovlastio je ranije direktora "Boske" Ljubomira Dakića da svim radnicima predloži potpisivanje akta o prestanku radnog odnosa.
Beogradski konzorcijum iznio je namjeru da sve obaveze prema radnicima "Boske" - plate, topli obrok, prevoz, regres, otpremnine za penziju i druge naknade, po pristanku na prekid radnog odnosa isplati odmah, te obezbijedi povezivanje radnog staža.

Zaposlenima koji ispunjavaju uslove za penzionisanje, pored povezivanja radnog staža, nude otpremninu u visini tri prosječne plate, a onima koji ne mogu još u penziju isplatu otpremnine u iznosu od 70 odsto zakonom utvrđene obaveze. 

Radnici "Boske" koji ovo prihvate morali bi se, prema uslovima koje je postavio novi vlasnik, odreći tužbi protiv ove robne kuće za dosadašnje neizmirene obaveze, te ugovorom obavezati da se time smatraju u potpunosti namirenim i da odustaju od daljih zahtjeva.

U "Boski" je zaposleno 235 radnika, koji nisu primili 25 plata i kojima nije uplaćivan topli obrok, naknada za prevoz, niti doprinosi za socijalno i penzijsko osiguranje. 

Konzorcijum "Zekstra-Delta" kupio je oko 58 odsto akcija "Boske" za tri miliona eura. Privatizacionim ugovorom obavezao se i na investicije u istom iznosu, te izmirenje svih obaveza "Boske" koje prelaze 13 miliona KM.