BiH
52

Radnici protestovali u Tuzli, nezadovoljni prijedlogom ministara za sastav Vlade

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Stotinjak obesparavljenih radnika sa područja TK i danas su, kao i svake druge srijede, mirno protestovali ispred Kantonalnog suda i Kantonalnog tužilaštva TK.

Zahtjevi upućeni prema pravosudnim instancama su veoma dobro poznati, no današnje okupljanje je iskorišteno i za iskazivanje nezadovoljstva zbog predloženog spiska potencijalnih resornih ministara u Vladi TK.

"Od naših prijedloga samo je na spisak uvršten Mulaga Fejzić. Tražimo da se uvaže prijedlozi radnika o imenovanju ministra poljoprivrede i unutrašnjih poslova", rekao je Enes Tanović, predstavnik dioničara Polihema.

Zašto su radnici zaintersovani za ministra unutrašnjih poslova, upitali smo Tanovića, a on je dao sljedeći odgovor:

"Ovaj koji je predložen je iz Banovića, a svi dobro znamo ko vlada tamo. Ukoliko taj prijedlog prođe ovdje će se stvoriti policijska država. Mi tražimo da Ivana Sinanović bude nova ministrica unutrašnjih poslova, jer oni neće Amira Husića", rekao je Tanović.

Među samim radnicima došlo je do sukoba mišljenja. Grupa radnika Poliolchema vodila je žestoku raspravu o tome ko se našao, a ko ne na spisku za jednokratnu novčanu pomoć. Na koncu nezadovoljni radnici su krenuli ka Skupštini TK gdje ih je dočekao mandatar Bahrija Umihanić.

"Ne mogu vam obećati korekciju prijedloga. Ovo je što sam mogao uraditi u ovom trenutku", rekao je Umihanić.

Radnici su rekli kako su nezadovoljni i da će nastaviti svoje proteste, a Umihanić im je poručio kako će i on u tom slučaju stati na njihovu stranu i prepustiti vlastodršcima da biraju novog mandatara.

Umihanićev prijedlog ministara danas bi se trebao razmatrati na sjednici Skupštine TK hitnog karaktera.