Bez obzira na isplatu
0

Radnici Pretisa nastavljaju štrajk?

FENA
Oko 280 radnika tvornice Pretis Vogošća, koji već osam dana štrajkuju, najavili su da će u ponedjeljak štrajk nastaviti pred zgradom Vlade Federacije BiH, ukoliko ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi zbog kojih su odlučili da stupe u štrajk.

Predsjednik Sindikalne organizacija Nijaz Nevaljalović izjavio je Feni kako radnici traže isplatu 13 plaća i doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje.

On također ističe da do sada nisu uspjeli uspostaviti kontakt s menadžmentom firme da bi u pregovorima pokušali dogovoriti način ispunjenja njihovih zahtjeva.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo navodi da do štrajka radnika te tvornice namjenske industrije nije trebalo ni doći, da će radnicima u toku dana biti isplaćene dvije plaće i da je do štrajka došlo i zbog određenih međuljudskih animoziteta unutar firme.

Direktor Pretisa Kenan Hasanbegović navodi da su zahtjevi radnika opravdani, ali i da je nerealno njihovo očekivanje da im bude isplaćeno svih 13 plaća. On je u izjavi Feni, kazao da će nakon isplate dviju plaća stupiti u kontakt s predstavnicima Štrajkačkog odbora da bi štrajk bio obustavljen i nastavljena redovna proizvodnja.

U Sindikatu metalaca BiH Feni je rečeno da ne stoje iza štrajka radnika Pretisa, navodeći da je štrajk započet na nelegalan način.

Tvornica namjenske industrije Pretis Vogošća proizvodi razne vrste municije za tržišta Malezije, Pakistana, Afganistana, Srbije, Egipta, te Bangladeša iz kojeg je stigla uplata za isporučene proizvode kojom su osigurana sredstva za isplatu radnicima dviju plaća.