BiH
47

Radnici preduzeća ZOI' 84 podnijeli krivičnu prijavu protiv direktora Hubijara

Piše: A. B.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Radnici Kantonalnog javnog preduzeća ZOI' 84 podnijeli su krivičnu prijavu protiv direktora Midhata Hubijara i ostalih čelnika preduzeća, zbog nezakonitog poslovanja i nepoštivanja njihovih prava.

Krivična prijava je podnijeta nadležnim organima, od kojih radnici očekuje istinsku borbu. Kako su izjavili na današnjoj press konferenciji, problemi u preduzeću su počeli dolaskom na čelo Hubijara i ostalih njemu podobnih osoba.

"Željeli smo u javnost iznijeti probleme od dolaska Hubijara na čelo naše firme, koje je nezakonito. On je bio predsjednik Skupštine, a Nadzorni odbor ga je imenovao kao generalnog direktora. U isto vrijeme je obnašao funkciju direktora i predsjednika Skupštine preduzeća, što je potpuno nezakonito. Svi problemi su počeli zbog neprovođenja sanacionog plana i programa koji je donijela Skupština Kantona Sarajevo 2013/2014. godine. ZOI' 84 je od 2012. godine u strašnim problemima, a već tada dolazi do gubitaka u poslovanju“, izjavio je za Klix.ba uposlenik Semir Sašić.

Dodao je da je najveći problem preveliki broj zaposlenih, gdje je u jednom trenutku u preduzeću bilo 317 zaposlenih.

"Došli smo u dubiozu i bilježimo gubitak od 12 miliona maraka. Vlada Kantona Sarajevo nam je odoborila kredit od osam miliona KM, međutim od svega je ispoštovana isplata plata i toplih obroka. Više od 30 radnika je otpušteno mimo zakona. Primamo minimalac od 360 KM, dok isti za Javna preduzeća iznosi 483 KM", ističe Sašić.

Direktor Hubijar se, prema navodima radnika, hvalio kako je imao najuspješniju poslijeratnu zimsku sezonu u kojoj je zaradio više od tri miliona maraka.

Dolazi do čistog apsurda, gdje je u najboljoj sezoni zabilježen gubitak veći od zarade, a u posljednjoj zimskoj sezoni, gdje skoro da i nije bilo snijega, direktor prikazuje pozitivno poslovanje. Govorimo o kriminalnoj organizaciji u kojoj ne učestvuje samo jedan čovjek, već svi oko njega“, rekao je radnik Muhidin Hadžić. Radnici dodaju kako veliki problem predstavlja i zgrada prekoputa Narodnog pozorišta, koja je trenutno pod hipotekom zbog kredita od osam miliona KM.