BiH
0

Radnici preduzeća Veterinarska stanica Sarajevo i dalje u štrajku

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Radnici Kantonalnog javnog preduzeća ''Veterinarska stanica'' d.o.o. Sarajevo od 27. oktobra su u generalnom štrajku, a od tada im nije ponuđeno rješenje za probleme niti su ispunjeni zahtjevi zbog kojih su u štrajku.

Od Vlade Kantona Sarajevo traže da stavi na dnevni red prijedlog Ministarstva privrede za smjenu Skupštine preduzeća i Nadzornog odbora, zbog propusta koji su, kako navode, doveli preduzeće i zaposlenike u do sada najtežu ekonomsku i socijalnu krizu.

Zahtijevaju da vršilac dužnosti direktora Senad Arnautović, kome je istekao mandat, odmah odstupi s dužnosti te da poslodavac odmah osigura sredstva za neisplaćene plaće i doprinose.

Predsjednik Štrajkačkog odbora preduzeća Dženan Rizvo rekao je za Agenciju Fena da zahtjevi nisu ispunjeni, a da nije bilo ni volje da se ispune.

Sastajali su se s resornim ministrom Emirom Hrenovicom i v.d. premijerom KS-a Muhamedom Kozadrom, ali nije rezultiralo rješavanjem.

Sastanak u zgradi KS-a najavljen je ponovo u ponedjeljak.

Rizvo se nada da bi mogli biti ponuđeni prijedlozi koji će prekinuti štrajk.

Naveo je da Arnautović i dalje ne dolazi u poslovnu zgradu na Stupu u direkciju gdje bi i trebao biti.

"Osim v.d. direktora, članovi Skupštine preduzeća i Nadzornog odbora preduzeća kao i Skupštine Kantona Sarajevo nisu se udostoji da posjete radnike koji su u štrajku. Ugrožene su vitalne funkcije preduzeća koje je od javnog interesa i vlasništvo građana Kantona Sarajevo", navodi Rizvo.

Podsjetio je da radnici obavljaju hitne veterinarske poslove.