BiH
7

Radnici Patologije ne rade ni danas: Sindikat tvrdi da im prijete

Piše: M. Nukić
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Obustava rada Organizacione jedinice Kliničke patologije i citologije Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i danas traje. Sindikat KCUS-a iznio je optužbe na račun Uprave, te je novinarima kao dokaz pokazao dio dokumenata o navodima da su radnici ove jedinice ozračeni od 10 do 12 puta više nego što je dozvoljeno i da se to od njih krilo. Povodom ovih navoda kontaktirali smo Upravu KCUS-a.
Suad Rožajac (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Suad Rožajac (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Na pitanje da li su tačni navodi predsjednika Sindikata KCUS-a Suada Rožajca da su isparavanja kancerogenih plinova u OJ Kliničke patologije i citologije od 10 do 12 puta veća od dozvoljenog u Upravi nisu odgovorili.

"Rezultate konstatovane Zapisnikom o stručnom nalazu sačinila je ovlaštena ustanova Zavod zaštite na radu, a zvanično su dostavljeni OJ Klinička patologija i citologija u ime Tehničkog sektora koji organizuje ovu vrstu periodičnih ispitivanja, kao i Izvještaji o periodičnim ljekarskim pregledima ovih uposlenika koje redovno obavljaju u Zavodu za medicinu rada Kantona (u čijem Izvještaju se dostavlja Analiza učestalosti bolesti kod pregledanih uposlenika, a u kojem nema konstatovanih oboljenja karcinoma)", odgovorno je našem portalu pismenim putem iz KCUS-a.

O navodima da prostorije za ovu organizacionu jedinicu nikada nisu dobile građevinsku dozvolu, iz KCUS-a su kazali kako je za objekat DIP, u kojem je smještena Klinička patologija, Upotrebna dozvola izdata 22.11.1991. godine. Patologija je useljena naknadno u prostor Laboratorija za genetički inžinjering.

"Ovaj prostor je izveden namjenski sa odvojenom kanalizacijom, a pripada ventilacionom sistemu laboratorija (III sprat DIP-a). Godine 2009. je dislociran Magacin patološkog materijala i hemikalija Kliničke patologije iz objekta DIP, zbog problema sa ventilacijom, u pomoćni objekat", rečeno nam je iz KCUS-a.

Izgradnja prostora bi koštala osam miliona KM

Laboratorijska oprema sa ventilacijom, koja izdvaja štetne pare iz zraka, djelimično je nabavljena ove godine, a projekat izgradnje Patološkog laboratorija u neuseljenom dijelu Centralnog medicinskog bloka (CMB), na etaži 04, u skladu sa svim normativima i standardima izrađen je prošle godine, čime je planirano konačno rješenje problema smještanja Kliničke patologije.

"Procjena cijene izgradnje iznosi 8 miliona KM, a procjena cijene izgradnje dijela koji se odnosi na patohistološki laboratorij (problematični prostori) iznosi 3,5 miliona KM. U ovoj godini je Tehnički sektor aplicirao za finansiranje ovog projekta", kazali su nam iz KCUS-a. 

Uprava KCUS-a potvrdila je da su se radnici ove organizacione jedinice obraćali Menadžmentu za rješavanje situacije, prvi put ove godine. Navode kako je Menadžment ponudio tri rješenja o preseljenju u druge prostorije, što su uposlenici OJ Klinička patologija i citologija odbili.

"Na sastanku održanom sa predstavnicima ove Klinike dogovoreno je da će u prostoru koji trenutno koriste u objektu DIP-a, biti instaliran autonomni ventilacioni i klima-sistem, a sve u cilju dobijanja potpuno kvalitetnog zraka. Uvjet za otpočinjanje ovih radova jeste usaglašena tehnologija procesa rada (koji treba dostaviti navedena Klinika)", kazali su.

"Ishitrene tužbe Sindikata"

Predsjednik Sindikata KCUS-a kazao je ranije kako su radnici te jedinice obolijevali od raka i imali pobačaje upravo zbog prekomjernog zračenja. Iz Uprave kažu kako je "ta tužba ishitrena" i da je "jedina njena svrha pridobijanje javnosti".

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

"Za tako tešku kvalifikaciju potrebno je dokazati povezanost specifičnih oboljenja tih radnika sa vrstama isparenja na radnom mjestu. Svjedoci smo obolijevanja od karcinoma i pobačaja i kod pacijenata koji ne rade na Patologiji. Zanimljivo je da štrajkuju i uposlenici koji su primljeni na posao prije 15-ak dana, a u cilju rasterećenja ostalih uposlenika zbog povećanog obima posla. Dalje, uposlenici koji su u štrajku imaju skraćeno radno vrijeme, duži godišnji odmor i dodatak na plaću od 4 posto na uslove rada. U svakom slučaju, ovim će se problemom pozabaviti sud i sudstvo, te inspekcija rada", poručili su iz Uprave KCUS-a.

Uprava: Štrajkuje samo 11 ljudi

Tvrde kako na tom odjelu štrajkuje samo 11 ljudi, a da svi ljekari, odjeli citologije i molekularne citogenetike rade u punom kapacitetu. Ne preuzima se, kako kažu, "samo 'ex tempore' biopsija", a poručuju da će taj problem biti riješen tokom ove sedmice.

"Važno je skrenuti pažnju i na činjenicu da su uposlenici koji su obustavili svoj rad, počeli bivati svjesni manipulacije predsjednika Sindikata (gospodina Rožajca), te su se počeli i pismeno očitovati da sa sutrašnjim danom počinju redovno raditi. Priča gospodina Rožajca o nedijagnosticiranim akutnim leukemijama je potpuno neosnovana i netačna, s obzirom na to da Odjel citologije nikada nije prestao raditi. I ova netačna konstatacija će biti predmet suda. Činjenica je da dr. Rožajac već duži period djeluje subverzivno na ekonomično poslovanje KCUS-a, ne uvažavajući činjenicu da je KCUS federalna i kantonalna zdravstvena institucija (tercijarnog, odnosno najvišeg nivoa zdravstvene zaštite) i da se finansira putem paušalnog iznosa koji je apsolutno nedostatan u odnosu na stvarne potrebe. Njega ne interesuje zašto u KCUS-u nema lijekova i potrošnog materijala, nego ga samo interesuju sudski procesi koje je započeo preko svoga skupo plaćenog advokata, da se uposlenicima pored redovne plaće i svih uplaćenih doprinosa, dodatno finansiraju maksimalistički zahtjevi Kolektivnog ugovora Federacije BiH, za koje ni KCUS ni država nemaju dovoljno sredstava. Prema mišljenju doktora Rožajca bi mjesečne tranše koje se uplaćuju KCUS-u, trebale biti potrošene na plaće uposlenika, pa ako ostane sredstava, platiti lijekove, endoproteze i hirurški potrošni materijal, dezinfekciona sredstva itd.", kažu iz Uprave.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Dodaju kako predsjednik Sindikata KCUS-a zaboravlja da su svi uposlenici KCUS-a tu prvenstveno radi pacijenata (uključujući i njega kao dugogodišnjeg uposlenika ove institucije), koji redovno plaćaju svoje zdravstveno osiguranje, te da mu nisu jasni prioriteti u zdravstvu.

Menadžment se oglasio kada je počela obustava

S druge strane Sindikat ističe kako Menadžment nije odgovarao na njihove višestruke dopise, već da su se oglasili tek kada je pokrenuta obustava rada.

"Obavještavali smo njih, a kada smo obustavili rad obavijestili smo Inspekciju rada u petak u 14 sati. Očekivali smo da će nas Menadžment kontaktirati i jesu, ali nisu htjeli da se sastanu. Ostali smo cijeli vikend na dispoziciji da pregovaramo kako ne bi došlo do obustave rada, ali ništa. Onda kada je počela obustava rada počeli smo dobijati papire u smislu prijetnji. Menadžment sve vrijeme pokušava obustavu rada pretvoriti u štrajk", rekao je Rožajac u izjavi za medije.

Kazao je da Menadžment jeste predložio rješenja, ali da ništa nije bilo definitivno utvrđeno, već u smislu planiranja.

"Radnici su aktom koji su poslali Menadžmentu tražili minimum tih rješenja da se donese odluka i da rok za tendersku proceduru, kako ne bi došlo do obustave rada. Radnici su obavijestili sve klinike da neće raditi i da se organizuju sa materijalom, a to Menadžment nije učinio, što mu je bila dužnost", rekao je Rožajac.

Sindikat: U obustavi učestvuju svi osim novih radnika

Negirao je navode Uprave da u obustavi rada učestvuju i četiri radnika koja su nedavno primljena na ovu kliniku.

"Nije tačno. I da su nam se obratili mi im ne bismo dozvolili da učestvuju, jer su tek primljeni. Svi radnici tog odjela jesu u obustavi, jer svi udišu isti zrak. Istina je da su zbog prijetnji u vidu otkaza i disciplinskih mjera neki radnici odustali i povukli svoju punomoć advokatskoj kancelariji", kazao je Rožajac.

Na kraju je novinarima pokazao nalaze dobijene mjerenjem, koje su radile nadležne institucije, te ostale dokumente.