"Vrijeme je da čistimo"
38

Radnici Parka za osam sedmica akcije uredili ukupno 74 naselja i ulice

I. P.
Krajem ove sedmice radnici preduzeća Park završit će sve aktivnosti predviđene planom poslova i zadataka u okviru akcije Vlade KS, nazvane "Vrijeme je da čistimo", navodi se u saopćenju preduzeća.

Prošlog vikenda završen je i izvještaj, o protekloj, osmoj po redu sedmici trajanja akcije, dostavljen je Ministarstvu komunalne privrede i infrastrukture KS, a prije dva dana započeti su poslovi na lokacijama planiranim u devetoj, posljednjoj sedmici.

Akcionim planom preduzeća Park planiralo je očistiti i urediti ukupno 80 lokacija, a za osam sedmica očišćene su i uređene 74 lokacije - ulice i naselja. Prije dva dana započeto je uređenje i čišćenje smeća sa preostalih šest lokacija. Do subote će tako biti uređene površine u ulici Patriotske lige, u blizini olimpijske dvorane "Juan Antonio Samaranch", u naseljima Hrasno, Dobrinja, u banjskim parkovima na Ilidži i u ulici Braće Kršo u Vogošći.

Radnici preduzeća Park za osam sedmica akcije očistili su ukupno 22.968.578 kvadrata površina od smeća i drugog otpada, računajući i dio iz prošle sedmice od 2.769.016 kvadrata. U osmoj sedmici radnici Parka pomoću kosilica, trimera i ručnih kosilica pokosili su travu sa ukupno 750.400 kvadrata travnjaka, a od početka akcije, odnosno od 20. aprila pokošeno je ukupno 5.712.900 kvadrata travnjaka. Izgrabljivanje otpada u protekloj sedmici izvršeno je na 244.600 kvadrata površine, a tokom cijele akcije do sada ukupno 1.868.300 kvadrata.

Za osam proteklih sedmica, u okviru akcijskih radova, prikupljeno je i odvezeno ukupno 711 kubika otpada i komunalnog smeća, a protekle sedmice zbog vrlo visokih dnevnih temperatura radilo se i na noćnom zalijavanju pomoću cisterni. Tokom cijele akcije, na terenu je bila i Parkova ekipa jedina u KS ovlaštena i specijalizovana za orezivanje, njegu i sječu stabala, a protekle sedmice intervenisali su na ukupno 83 stabla.

Za nepuna dva mjeseca trajanja akcije ova jedinica imala je ukupno 512 intervencija, odnosno toliko stabala je orezano, djelimično ili potpuno dekaptirano.

Na terenu su istovremeno bili i komunalni redari preduzeća "Park", koji su shodno odredbama Zakona o komunalnoj čistoći na području KS, od 10. do 14. juna imali ukupno 896 intervencija, odnosno sačinili su 55 zapisnika i službenih zabilješki, isto toliko vozila su evidentirali u prekršaju, odnosno parkiranih na zelenim površinama, te izvršili ukupno 786 pregleda dječijih i sportskih igrališta.

RZC "Pionirska dolina" i zoo vrt, kao prostor za edukaciju djece i mladih o značaju okoliša i javnih zelenih površina, što je također jedan od ciljeva akcije, u period od 10. do 15. juna posjetila su ukupno 963 učenika osnovnih škola iz Sarajeva, Kaknja, Tuzle, Tešnja, Travnika, Srebrenika, Matuzića i Banovića.