BiH
126

Radnici Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" protestovali zbog pljačke državne imovine

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba (Foto: F. K./Klix.ba)
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba (Foto: F. K./Klix.ba)
Radnici Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu održali su jutros mirni protest na parkingu koji se nalazi prekoputa bolnice u ulici Kranjčevićeva kako bi skrenuli pažnju na, kako su istakli, pljačku državne imovine koja se dešava u centru glavnog grada BiH.

Sve je počelo prije dvije sedmice kada su radnici obaviješteni da više neće moći besplatno parkirati svoja vozila na ovom parkingu, jer je iznajmljen Zelenim beretkama. Tada su, kako je rekao dr. Nermin Mahmutović, saznali da je ova vojna imovina koja se prostire na 11.000 metara kvadratnih, suprotno zakonu, prodata još 2004. godine za samo 219.000 KM.

"Problem nije u parkingu, problem je pljačka državne imovine. Mi smo danas protestovali kao građani jer je ova imovina u strogom centru grada prodata za 20 KM po metru kvadratnom. Realna cijena je između sedam i osam miliona KM i od tog novca su se mogle zamijeniti sve vodovodne cijevi u gradu pa da imamo normalno vodosnabdijevanje", rekao je Mahmutović za Klix.ba.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Istakao je kako su uposlenici Opće bolnice prijavili ovaj slučaj u svojstvu građana MUP-u KS i SIPA-i, jer je odlukom visokog predstavnika zabranjena prodaja ovakve imovine.

"Napisali smo i pismo visokom predstavniku. Ovo je pljačka državne imovine i uopće nije bitan parking. Želimo gledati svoju djecu kako odrastaju ovdje u normalnoj državi, a ne da ih, zbog ovakvih stvari koje nam se stalno dešavaju, budemo željni i gledamo preko Skypea", istakao je Mahmutović.

Poručio je kako građani ne treba da "zabijaju glavu u pijesak", već da prijave ovakve i slične nezakonite radnje kako bi svima bio bolji život u ovoj državi. Na ogradi kod parkinga postavili su transparent na kojem piše: "Stop pljački državne imovine. Branili u ratu, branimo te u miru".