BiH
19

Radnici nakon prodaje imovine TTU-a: Ovo je pljačka, ostaje nam da se vežemo za kapiju

Piše: A. K.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Dio imovine Tvornice transportnih uređaja (TTU) Tuzla jučer je prodan za šest miliona KM, a radnici ovog nekadašnjeg privrednog giganta vijest o ovome su dobili putem medija. Odluku o prodaji za spomenuti iznos smatraju sramotnom, a kako su poručili, za svoja prava borit će se na sve moguće načine.

Podsjetimo, hale za proizvodnju reduktora i teške opreme, pjeskara i dogradnja pjeskare, kotlovnica, restoran, gradilišna baraka, ambulanta te skladišta goriva, maziva i gotovih proizvoda jučer su prodani za šest miliona KM, a kao kupac se potpisuje nedavno formirano privredno društvo TTU Energetik d.o.o. Tuzla, a iza kojeg se nalaze Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) i Rudnik mrkog uglja Banovići.

Od spomenutih šest miliona KM, blizu 5.700.000 maraka bit će izdvojeno za uvezivanje dijela radnog staža radnicima, dok novca za isplatu zaostalih plata još uvijek nema.

Također, u novoosnovanom privrednom društvu TTU Energetik u narednom periodu posla bi trebalo biti za 65 radnika, a prema ranijim obećanjima, prednost će prilikom zaposlenja imati dugogodišnji radnici TTU-a.

"Dio imovine koji je imao prvobitnu vrijednost 15.300.000 sad je spao na šest miliona. U ranijim razgovorima sa stečajnom upravnicom govorilo se o tome da se dio imovine proda za onoliko novca koliko je potrebno za cjelokupno uvezivanje radnog staža radnicima. Ovo što se desilo je sramotno. Mi smo još jednom izvarani! Nas o svemu niko zvanično ne obavještava, a većina radnika je informacije o prodaji i svemu onome što se vezuje za ovo dobila putem medija", kaže predsjednik Sindikata radnika TTU-a Mehmed Terzić.

Prije godinu dana, prilikom posjete premijera Vlade Federacije BiH Fadila Novalića, radnicima je obećano da će im radni staž biti uvezan, isplaćene zaostale plate te da će na posao biti vraćeno 150 radnika koji još uvijek ne ispunjavaju uslove za odlazak u penziju.

"Šta će biti sa onih radnika kojima ističe pravo na naknadu od Zavoda za zapošljavanje, a neće biti vaćeni na posao", pita se Terzić.

Mersed Džinić svoj radni vijek proveo je u tuzlanskom TTU-u. Uslove za odlazak u penziju je stekao, međutim, zbog neuvezivanja radnog staža svoje pravo još uvijek ne može ostvariti. Jučerašnju prodaju dijela imovine nazvao je "čistom pljačkom".

"Veća pljačka se nije mogla dogoditi! Ovo vam je u razmjeru kao da bi sad Termoelektranu Tuzla prodali za 100.000 KM. Ovo što nam se radi je stvarno bezobrazluk. Nama je sad najbolje da se zavežemo za kapiju, jer izlaza više ne vidimo. Uslove za odlazak u penziju sam ispunio u januaru, a kada ću dočekati da je konačno dobijem stvarno ne znam", istakao je Džinić.

Njegov kolega Zaim Omazić također je ispunio uslove za odlazak u penziju, a da li će je dočekati, kako kaže, ni sam ne može garantovani. Prodaju tvorničke imovine ocijenio je početkom kraja.

"Mislim da od 10. januara iduće godine mi nećemo imati pravo na ulazak u krug tvornice. Polovinom iduće godine većini nam ističe mogućnost primanja naknade od Zavoda za zapošljavanje, a sve su prilike da nam radni staž neće biti uvezan, tako da nema ni odlaska u penziju. Po meni je sve ovo jedna velika igra u kojoj će radnici najviše ispaštati, a pojedinci će se dodatno obogatiti", naglašava Omazić koji čeka na uvezivanje 14 godina radnog staža.

S obzirom da im se niko od predstavnika TTU-a Energetik kao i stečajna upravnica Alisa Bijedić još uvijek nisu zvanično obratili, radnici su danas održali zbor u krugu tvornice kako bi dogovorili dalje korake.

Kako je dogovoreno, ukoliko konkretne informacije ne budu imali do prvog radnog dana u 2017. godini, radnici ponovo dolaze u krug preduzeća gdje će poduzeti radikalnije mjere.