Žele bolje uslove
45

Radnici mostarskog Aluminija održali štrajk upozorenja, traže satnicu 2,50 KM

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Najavljeni štrajk upozorenja radnika Aluminija d.d. Mostar održan je danas od deset do jedanaest sati. Nakon štrajka koji se odvijao u krugu fabrike, novinarima ispred ulaza u Aluminij obratili su se predstavnici sindikata i štrajkačkog odbora.

Novinarima koji nisu mogli prisustvovati samom štrajku obratio se Romeo Biokšić, predsjednik sindikata Aluminija, kazavši da je razlog štrajka upozorenja donošenje nepovoljnog pravilnika o radu, a samim tim i nepotpisivanje kolektivnog ugovora prema kojem radnici ostvaruju povoljnija prava.

"Najveća zamjerka pravilniku su dodaci na plaće, kao i visina satnice. Nakon donošenja nepovoljnog pravilnika mi smo od poslodavca tražili donošenje kolektivnog ugovora, međutim, pregovori koje smo otvorili prije mjesec dana još nisu doveli do dogovora. Neke sporne tačke smo uskladili, ali neke i nismo. Narednu sedmicu imamo dogovorene sastanke u vezi s tim", kazao je novinarima Biokšić, napomenuvši da su radnici iskazali veliko nezadovoljstvo prema upravi preduzeća, kao i podršku sindikatima.

Biokšić je kazao kako od kolektivnog ugovora traže definiranje i otpreminina da bi se zaštitili radnici u slučaju prodaje koja je više puta najavljivana. Kazano je i kako su sindikat i štrajkački odbor zadovoljni odzivom radnika, da su bili prisutni i brojni koji taj dan nisu u smjeni te da je sve prošlo u najboljem redu.

U slučaju da danas izneseni zahtjevi ne budu ispoštovani, najavljen je novi, ovaj put dvosatni štrajk upozorenja, a onda i generalni štrajk.

Pero Bebek, predstavnik štrajkačkog odbora, kazao je da je zahtjev radnika satnica od 2,50, posebno kad se uzmu u obzir odbici koji su predviđeni novim pravnilnikom.

"Satnica trenutno iznosi 2,34, ali postoje znatni odbici vezani za topli obrok, minuli rad i rad za praznike. Umanjenje plate zavisi od grupe kojoj radnik pripada, a u mom slučaju ono iznosi između 250 i 300 KM. Od Federalne vlade tražimo malo bolju saradnju, oni su 44 posto vlasnici, trebali bi se ozbiljnije uključiti u rješavanje problema Aluminija", zaključio je Bebek.

Predsjednik sindikata Romeo Biokšić dodao je kako je najveći problem Aluminija sve ovo vrijeme cijena struje, kao i poremećeno tržište sirovina i cijena samog aluminija na berzi u Londonu. Od uprave očekuju da će se ozbiljnije uključiti u pregovore s Vladom o sudbini Aluminija.