Radnici zauzeli Dom sinidkata
0

Radnici: Moramo se liječiti, a ne možemo! Vlada ima rok do sutra!

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Zbog loše situacije radnika namjenske industrije u FBiH danas je u Sarajevu održan sastanak o aktivnostima u vezi s aktuelnom problematikom u namjenskoj industriji i mjerama za unapređenje ove industrije.

Raspravljalo se i o izmjenama i dopunama zakona koji bi omogućio pristup i korištenje zdravstvene zaštite svim radnicima.

Predsjednik Kantonalnog odbora Sindikata metalaca Kantona Sarajevo Bajro Melez kazao je da se razgovaralo o devet fabrika namjenske industrije na nivou FBiH te da je prioritet sada regulirati zdravstvene knjižice radnika.

"Dali smo ultimatum Vladi FBiH da od sutra počne da radi na rješavanju zdravstvenog osiguranja svim radnicima namjenske industrije i radnicima hidrogradnje. Radi se o 4.000 radnika s područja FBiH", izjavio je Melez.

Predsjednik Sindikata metalaca BiH Ismet Bajramović kazao je da problem zdravstvenog osiguranja nije riješen godinama i da je morao jednom kulminirati. Dodao je da podržava ovaj zahtjev “metalaca” te istakao da je logično da svi radnici moraju imati pakete zdravstvenog osiguranja.

"Zagarantovano pravo svakog čovjeka jest da ima zdravstveno osiguranje, da ima pristup liječenju, a radnici u ovom trenutku samo to traže", izjavio je Bajramović.

Adem Agić, radnik firme Pretis, istakao je da već neko vrijeme želi uputiti pismo ministru zdravstva i medijima da bi im skrenuo pažnju na to da radnici nemaju ni osnovnih ljudskih prava iako je to zakonom predviđeno.

"Moramo se liječiti, a mi to ne možemo. Ovisnik sam o inzulinu. Vjerujte, ovjere mi zdravstevnu knjižicu na samo jedan dan da bih mogao podići sebi inzulin. Htio sam se obratiti ministru zdravstva da me više ne tretiraju kao čovjeka nego kao psa. Tako bih barem imao veterinara koji bi me mogao pregledati", izjavio je Agić.

Zgradu Saveza sindikata BiH blokirat će radnici dok problem zdravstvenog osiguranja ne bude riješen.