Novi kolektivni ugovor
11

Radnici Mittala protestvovali ispred uprave: Bezobrazno je da nemaju sluha za nas

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Radnici kompanije ArcelorMittal danas su početkom u 15 sati održali protestni skup ispred zgrade kompanije gdje su od nadležnih tražili povećanje plaća i drugih primanja prilikom sklapanja novog kolektivnog ugovora.

Više stotina radnika danas se okupilo ispred Uprave kompanije ArcelorMittal Zenica gdje su ponovo ukazali na nerazumijevanje kompanije prema radnicima koji traže veća primanja za svoj rad s obzirom da rade za najmanju satnicu, a zadnje povećanje plaće su imali 2021. godine.

Rašid Fetić, predsjednik Sindikata ArcelorMittal Zenica, je kazao da s kompanijom nisu imali nikakav kontakt proteklih dana te da nemaju razumijevanja za probleme radnika.

"Mi smo tu kada god nas nazovu, ali očigledno nemaju osjećaj za ovaj novonastali problem. Oko 70 posto radnika u ArcelorMittalu Zenica radi za oko 1.000 KM, a potrošačka korpa je 3.300 KM. Mi kao da radimo za bakšiš, mi smo mađioničari", kazao je Fetić.

Kazao je da su pretpostavke da je firma u minusu od 140 miliona te da im nije jasno gdje su novci nestali zbog svih ranijih godina i ostvarenih suficita.

Dodao je da više od 70 posto, od ukupno 2.200 zaposlenih, ima plaću manju od 1.000 KM.

"Tražimo povećanje od oko 25-30 posto. Imat ćemo skupštinu pa ćemo donijeti odluku i za generalni štrajk", dodaje Fetić.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović je ponovio ono što je rekao i prije nekoliko dana na konferenciji za medije, a to je da će podržati kolektivni ugovor koji se primjenjuje za firme ove kompanije u Luksemburgu, Njemačkoj i drugim državama te da ovi radnici zaslužuju bolje plaće i uvjete rada.

Današnjem skupu prisustvovali su i radnici drugih kompanija u ZDK iz metalnog sektora, a predsjednik Sindikata metalaca ZDK Kenan Mujkanović je kazao da ono što sindikat traži je veoma malo u odnosu na ono što firma ostvaruje.