BiH
8

Radnici Krivaje Mobel pred zgradom Vlade FBiH: Ništa ne očekujemo jer oni su lažovi

Piše: E. M.
Radnici pred zgradom Vlade FBiH (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba) (Foto: D. S./Klix.ba)
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Blizu 80 radnika Krivaje Mobel i Krivaje u stečaju danas se okupilo ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i traže uvezivanje radnog staža.

Radnici Krivaje Mobel i Krivaje u stečaju na sve načine pokušali su ostvariti svoja prava. U posljednjih 20 godina više puta su bili ispred zgrade Vlade FBiH gdje su okupljanjem i razgovorima s nadležnima tražili ispunjenje svojih zahtjeva.

Danas od nadležnih traže i do 14 godina uvezivanja radnog staža za više od 150 radnika koji su pred odlaskom u penziju.

Predstavnik Sindikata Krivaje Mobel Besim Hasić je kazao kako je prema Uredbi bivšeg sastava Vlade FBiH za uvezivanje radnog staža radnika Krivaje Mobel osigurano 43 miliona KM te da aktuelni saziv Vlade FBiH radi sve da poništi uredbu.

"Ovo je najnehumanija vlada. Čovjek odradi 40 godina i treba uživati u penziji, ali ne može. Vlada radi sve kako bi uredbu stavila van snage i izbjegla ta 43 miliona", izjavio je Hasić.

On je pojasnio kako je poznato kakvu imovinu ima Krivaja Mobel i da već drugi put traže da se plati staž radnicima koji su zaslužili da se penzionišu.

"Kako bi se pronašla sredstva za barem 65 radnika prodavali smo i dio Krivaje. Federalno pravobranilaštvo je poslalo dopis da se obustavljaju sve prodaje, a podvaljivali su da Hamdija Muratović to neće da proda", dodao je Hasić.

Očajni radnici danas bi trebali imati sastanak s ministrom energetike, rudarstva i industrije Federacije BiH Nerminom Džindićem. Međutim, od sastanka ne očekuju ništa pozitivno.

"Ova Vlada je dozvolila ortačkoj grupi da ne plati 16 mjeseci PIO obaveza. Sve ustupke prave kriminalcima, a sve na štetu radnika. Nadam se da će se ponoviti scenarij 7. februara 2014. godine sa još većim štetama. Mi ništa ne očekujemo danas jer oni su lažovi. Ne znam šta se dešava sa ovom nacijom i šta čeka", zaključio je Hasić.

Nije poznato do kada će radnici Krivaje Mobel ostati ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu niti kada će biti održan sastanak sa nadležnima o njihovoj problematici.

Krivaja ima 700 radnika koji bi se nakon stečaja prijavili na Biro za zapošljavanje ZDK, gdje bi imali naknade u iznosu od 330 KM, nakon čega bi tražili potencijalnog investitora koji bi oživio zavidovićkog giganta i radnike vratio na posao.