BiH
68

Radnici Krivaje blokirali petlju Žepče: Teška muka nas je na ovo natjerala

Piše: M. N. i E. M.
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Kao što su i najavili, očajni radnici preduzeća Krivaja Mobel blokirali su tačno u podne petlju Žepče na magistralnom putu M-17.

Blizu 400 radnika Krivaje-Mobel blokiralo je magistralni put M17 Zenica - Doboj na petlji u Žepču gdje traže hitno rješavanje njihovog statusa u ovom nekadašnjem privrednom gigantu.

Radnici traže raskid ugovora s vlasnikom koji je, kako nam je rekao predsjednik Sindikata radnika ovog preduzeća Muhamed Mahovac, otpustio 170 radnika, a prema jučerašnjim rješenjima otkaze je trebalo dobiti još 750 radnika.

Radnik Fehim Teletović nam je kazao da je Vlada FBiH bila obaviještena o blokadi magistralnog puta i prije mjesec dana.

"Teška muka nas je natjerala na ovo. Vlada Federacije BiH je bila informisana o ovome. Lagali su nas, govorili da će riješiti danas, pa sutra, i kada smo ovo uradili onda su nas pozvali na sastanak. Poslodavac je rekao isplatiti plaće, staviti katanac na firmu i uručiti otkaze. Naši predstavnici su gore, mi idemo na raskid ugovora, a ukoliko se to ne dogodi, ne idemo s ovog mjesta", kazao je Teletović.

Transparenti s porukama i nekoliko feninga sakupljenih za nove džipove članovima porodice odgovorne za njihovo stanje postavljeni su na magistralni put, a još uvijek nije poznato kada će blokada biti završena.

Za sada je u koloni dugoj nekoliko kilometara veliki broj šlepera i privatnih vozila, a protest osiguravaju pripadnici MUP-a ZDK.