BiH
0

Radnici "Kosmosa" zabranili direktoru ulazak u firmu, od protesta ne odustaju

FENA
Radnici banjalučkog "Kosmosa“, koji su u štrajku još od decembra prošle godine, i danas su protestirali u Banjoj Luci tražeći isplatu plaća.

Prethodno su samoinicijativno zabranili direktoru Draganu Iliću ulaz u firmu.

Predsjednik Štrajkačkog odbora "Kosmosa“ Željko Nikolić kaže da je nakon toga direktor otišao u Vladu, a na razgovor su zatim pozvani i predstavnici drugog sindikata „Kosmosa“, čiji članovi nisu u štrajku.

Nikolić tvrdi da taj drugi sindikat sa 20-ak članova ne može očuvati proizvodnju u preduzeću, već samo „nesposobnu upravu“.

Ilića radnici optužuju da nije u stanju da vodi „Kosmos" te da oni koji su u štrajku ne pripadaju manjinskom, već većinskom sindikatu.

Zahtjevi su im isti – isplata dvije od 15 plaća koje im se duguju, te da se istraže malverzacije u vezi transfera novca u “Kosmosu” od poslova koje su uradili za inostrane partnere.

Predsjednik Štrajkačkog odbora "Kosmosa“ Željko Nikolić potvrdio je i danas u izjavi novinarima da ih niko nije pozvao na razgovore s predstavnicima Vlade RS-a, koja je većinski vlasnik ovog 'posrnulog' preduzeća. Nadležnim u Vladi RS-a su poručili da hoće da rade, ali ne bez plaća.

Radnici su uz zvižduke i izraze negodavanja te uz brojne transparente i danas bili u protestnoj šetnji od firme do Trga Krajine, a zatim i do Parka “Dr. Mladen Stojanović”.

Već mjesecima oni traže isplatu plaća od decembra 2013., dnevnica, isplatu dijela plaće za april, maj, juni 2011., juni 2012., uplatu doprinosa za penzijsko osiguranje za posljednjih sedam godina te uplatu zdravstvenog osiguranja.