{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radnici konfekcije Borac ispred zgrade Vlade FBiH: Gladni smo

Piše: M. N./Klix.ba
18.5.2015. u 11:46
24
53
Radnici konfekcije Borac ispred zgrade Vlade FBiH: Gladni smo
24
Blizu 50 radnika konfekcije Borac iz Travnika mirno protestuje ispred zgrade Vlade FBiH. Došli su da traže ono što su im obećali - rješavanje pitanja 177 radnika.
Kako nam je rekao njihov predstavnik Samir Zahirović, novac im ne treba jer na računima ima blizu 2 miliona KM, ali su blokirani.

"Ono što je Vlada obećala prije mjesec dana palo je u vodu. Jedino rješenje nakon svega što smo uradili je bilo doći ovdje i nadati se sastanku kako bismo vidjeli ko laže, a ko govori istinu. Tražimo samo uvezivanje radnog sraža za 40 radnika koji trebaju u penziju. Imamo dosta bolesnih koji se ne mogu liječiti i nisu mogli doći danas", rekao je Zahirović.

Njihova agonija traje od 2012. godine. Proizvodnje nema, a nisu dobili 23 plate.

"Novi zakupoprimci su uposlili ljude s biroa i nešto naših radnika, a starija godišta ne žele. Radnici su bolesni, imaju djecu koju školuju i kredite koje vraćaju, a gladni su", kazao je Zahirović.

Ferzo Đelelbašić je radio 37 godina u Borcu. Sad je, kako kaže, na ulici.

"Došli smo ovdje il' da nas ubiju, il' da nam riješe ovo. Demobilisani sam borac. Bio sam u ratu 3,7 godina od Treskavice, Visokog do Krajine. Sad sam ovdje došao moliti za milost i nemilost. Do penzije su mi ostale dvije godine, a imam 55 godina i neće niko da me primi bez obzira što sam kuhar. Svako voli mladog radnika", rekao je Đelelbašić dodajući da su radnici i gladni i žedni.

Poručili su da odavde neće otići dok se njihov problem ne riješi, te da su ponijeli i šatore.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: