BiH
1

Radnici koji su ilegalno radili u Sočiju vratili se u BiH

SRNA
Od 18 radnika iz BiH, koji su charter letom stigli iz Sočija u Beograd, devet je odmah otišlo u BiH, a preostali su prespavali u Hotelu "Slavija", izjavio je Srni ambasador BiH u Srbiji Ranko Škrbić.

Škrbić je naveo da je riječ o državljanima BiH iz Bileće, Bosanske Gradiške, Mrkonjić Grada, Bratunca, Banje Luke, Han Pijeska, Višegrada i Prijedora.

On je naglasio da su predstavnici Ambasade sinoć bili na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" kada su avionom stigli radinici iz Srbije i BiH, čijim je državljanima ponuđen besplatan prevoz autobusom do njihovih domova.

Škrbić je naveo da je sa prevoznikom "Lasta" unaprijed dogovoren prevoz radnika do Banje Luke, a do Istočnog Sarajeva sa prevoznikom "Kondor" koji je trebalo da dođe do aerodroma i preuzme zainteresovane.

"Jedan radnik iz Han Pijeska odmah je otišao kući autobusom prevoznika Kondor, osmoricu radnika iz Bileće zbrinulo je udruženje Bilećana i oni su odmah otišli za Bileću, a ostalih devet odlučilo je da prespava u Hotelu Slavija gdje im je obezbijeđen smještaj", kaže Škrbić.

Prema njegovim riječima, Ambasada BiH je sve vrijeme bila u kontaktu sa Ministarstvom spoljnih poslova Srbije koje je organizovalo prevoz radnika iz Sočija i obezbijedilo im besplatan smještaj u Hotelu "Slavija".

Više od stotinu građevinskih radnika iz Srbije i 18 radnika iz BiH, koji su u Sočiju boravili bez radne dozvole i novca, vratili su se sinoć oko 21:40 sati specijalnim letom u Beograd u organizaciji Vlade Srbije.

Drama građevinara u ruskom gradu Sočiju kulminirala je u petak, 17. januara, kada je njih tridesetak privedeno, jer nisu imali radne dozvole. Njima je istekao rok od mjesec dana za turistički boravak u tom gradu, a nisu imali ni novac, jer plate za posao koji su obavljali, po svemu sudeći "na crno", nisu dobili.

Ruska Federalna migraciona služba proteklih dana izvršila je temeljnu kontrolu boravka svih stranih radnika zbog predstojećih Olimpijskih igara i privela na saslušanje sve radnike koji nisu imali važeće dozvole.