Oko 300 intervencija
25

Radnici KJKP Park na terenu: Velika šteta zbog snijega na stablima i ukrasnom grmlju

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Mokar i težak snijeg koji od sinoć pada u Sarajevu najviše štete izazvao je na stablima i ukrasnom grmlju u sarajevskim parkovima i javnim zelenim površinama. Više od 200 radnika KJKP "Park" sa kompletnom mehanizacijom od sinoć je na terenu, te i dalje rade na otresanju snijega sa stabala i ukrasnog grmlja.

Od sinoć su imali 300 intervencija po pozivu, a u stalnom su kontaktu sa Operativnim centrom MUP-a KS, Ministarstvom komunalne privrede i infrastrukture KS i Civilnom zaštitom KS.

Iz ovog preduzeća ponovo su uputili apel građanima da im pomognu i otresu snijeg sa mladih stabala koja se nalaze u blizini njihovih stambenih ili poslovnih objekata.

"Apeliramo i na građane da vode računa o kretanju ispod stabala, jer u ovom trenutku krošnje stabala opterećene vrlo teškim i mokrim snijegom predstavljaju opasnost i za građane, ali i imovinu. Molimo i da automobile ne parkiraju ispod stabala ili u blizini istih, jer će na taj način spriječiti materijalnu štetu, ali i omogućiti radnicima preduzeća 'Park' da pomoću autokorpi i druge mehanizacije pristupe svakom stablu i uklone snijeg sa krošnji", stoji u apelu.

Radnici preduzeća "Park" angažirani su i na čišćenju snijega sa parkovskih staza, stepeništa i platoa koji se nalaze u sklopu javnih zelenih površina na području šest općina u KS, a koje su u nadležnosti ovog preduzeća. Ujedno se vrši i rezanje i uklanjanje polomljenih grana, kao i čišćenje i odvoz istih. Osim toga dio radne snage angažiran je i na čišćenju snijega i sa nastambi za životinje u RZC "Pionirska dolina" i zoo vrt, ali i stabala, kao i na čišćenju i uklanjanju snijega sa staklenika u rasadniku u Nedžarićima.

Pričinjena šteta na stablima i zelenilu se zbraja, a prema dosadašnjim procjenama najveća je na području Novog Grada i Novog Sarajeva, gdje osim grana i dijelova krošnji ima polomljenih i kompletnih stabala.

Radnici preduzeća "Park" u kompletnom sastavu ostat će na terenu do daljnjeg.