Čekaju na isplatu zarađenog novca
22

Radnici iz BiH u Nikšiću 13 dana bez hrane i krova nad glavom

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Grupa od dvadesetak radnika iz Bosne i Hercegovine, koji su preko agencije Azem iz Lukavca angažovani na gradilištu u Nikšiću, već 13 dana žive u svojevrsnom zatvoru pored objekta koji su gradili, gdje borave tražeći da im crnogorski investitori isplate zarađene plate.

Radnici spavaju na otvorenom, bez hrane i osnovnih higijenskih uvjeta, javio je dopisnik agencije Anadolija koji je od prevarenih radnika saznao da su, umjesto zarađenog i obećanog novca u ukupnom iznosu od 15.000 eura, u posljednja dva mjeseca primili svega po 60 eura.

Slučaj su prijavili policiji. Jedan od radnika Sahudin Huremović izjavio je za agenciju Anadolija da vlasti Crne Gore što prije moraju pronaći rješenje za njihov problem.

"S obzirom da je to nas zarađeni novac i da smo mi svoj dio posla odradili, sada je red na poslodavce da nas isplate, prije nego se i broj bolesnih radnika poveća, jer bi tek onda nastao veći problem", kazao je Huremović i pojasnio kako su bh. radnici prevareni.

"Naša agencija je sklopila ugovor sa agencijom Montenegro bilding, vlasnika Zorana Jevtovića. On je po zakonu Crne Gore, nakon prijema svakog radnika, u roku od tri dana bio dužan da obezbijedi svu potrebnu dokumentaciju, da se prijavi svaki radnik, odnosno da mu se obezbijedi radna knjižica. On to nije uradio i odmah smo tada posumnjali da ćemo biti prevareni", požalio se Huremović.

Huremović je otkrio da ni prethodne tri grupe radnika nisu isplaćene. Od 26 radnika, tri su se zbog bolesti morali transportovati u Bosni i Hercegovini, dok su četiri radnika uspjeli da sakupe novac za povratak kući.

Sahudin Huremović, Nurija Suljkanović i Hajrudin Osmanović spavaju van dvorišta zgrade pod otvorenim nebom, jer kako navode, u trenutku kada je obezbjeđenje zatvorilo vrata dvorišta oni su se nalazili van dvorišta zgrade, te su ostali razdvojeni od ostalih 16 radnika. Trenutno, bez smještaja i hrane, u Nikšiću kod gradilišta boravi 19 radnika.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori Izmir Talić založio se da slučaj prevarenih radnika po hitnom postupku bude riješen u Osnovnom sudu u Nikšiću.

Radnici su se do posljednjeg radnog dana nadali da će biti isplaćeni, ali im je, umjesto toga, vlasnik firme Montenegro bilding ponudio drugi posao kako bi im nadoknadio neisplaćene plate. Radnici taj prijedlog nisu prihvatili.

Produživši radnu dozvolu i svoj boravak u Crnoj Gori, radnici su poručili da, bez obzira na trajanje postupka, neće napustiti gradilište dok im poslodavac Zoran Jevtović ne isplati sumu od 15.000 eura za sve vrijeme rada na gradilištu.

Poslodavci su ih zaboravili, ali ne i obični ljudi. Radnici su otkrili da im građani Nikšića svakodnevno donose hranu i ostale potrepštine, a u pomoć su pritekli Crveni krst i nevladina organizacija "Alfa centar".