Traže veće plaće
87

Radnici Hrvatskih pošta u Mostaru strahuju od crne sudbine Aluminija

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Zbog malih plaća, velikog obima posla i ignorantskog ponašanja rukovodstva na taj problem koji ukazuju duže vremena radnici Hrvatskih pošta Mostar jutros u 9 sati su stupili u jednosatni štrajk upozorenja u dvorištu iza glavne pošte u Mostaru.

Tomislav Erić iz Nezavisnog sindikata radnika HP Mostar je podsjetio kako su radnici zbog malih plaća protestovali i prije četiri mjeseca vjerujući da će rukovodstvo shvatiti ozbiljnost problema. No kako je kazao u međuvremenu, u Hrvatskoj Pošti Mostar se za radnike ništa nije promijenilo.

"O našem glavnom problemu, povećanju malih plaća, još uvijek ni riječi. Devetog decembra 2019. godine smo Upravi HP Mostar poslali dopis u kojem smo članove Uprave pozvali na razgovor o navedenoj temi i drugim problemima s kojima se suočavaju naši radnici", kaže Erić navodeći kako se Uprava oglušila o njihove zahtjeve što je kap koja je prelila čašu.

Nezadovoljni plaćama

"Tražimo veće plaće za poštare, vozače, osoblje na šalterima i čistačice", kaže Erić navodeći kako su potraživanja povećanja od 5 do 15 posto, ali Uprava za to nema sluha.

Tvrdi da se u HP Mostar provodi mobing nad radnicima i da se zbog straha za egzistenciju na današnjem protestu okupilo tek dvadesetak onih najhrabrijih.

Predrag Božić koji radi kao dostavljač kaže kako poštari najbolje znaju stanje u društvu, jer oni ulaze u brojne domove, javne i privatne ustanove.

"Malo je žalosno ovo sve što se dešava i koliko nemaju sluha za radnike. Ovo je jedan slijed događaja, nije to samo u pošti, svjedoci smo šta se dešava u gradu i državi. Sve je to jedna loša situacija", kaže Božić.

Ističe da je prije radio u Sokolu koji je jedan od ugašenih giganata u Hercegovini i da se već tada govorilo kako će Aluminij, Pošta i Elektroprivreda HZHB doživjeti takvu sudbinu.

Među radnicima koji nisu izašli na protest, kako navodi, vlada strah od sankcija i mogućnosti da bi Hrvatske pošte Mostar mogle doživjeti sudbinu Aluminija.

No Božić ističe kako "Čovjek koji živi u strahu je nikakav čovjek. Ima Irska, Njemačka..."

Uprava ne vidi razlog za štrajk

No, Uprava društva koja se oglasila povodom jednosatnog štrajka radnika ističe kako ne vide razlog za štrajk upozorenja, ali da za otvaranje dijaloga vezano za poboljšanje Kolektivnog ugovora koji istječe u smaju 2020., stoje na raspolaganju.

"Otvaranje pregovora s predstavnicima Sindikata predviđeno je koncem februara 2020 god., po okončanju izrade i revizije finansijskih izvještaja za prethodnu godinu, o čemu su predstavnici sindikata i obaviješteni", ističu iz Uprave HT Mostar.

Također napominjemo da je člankom 89. kolektivnog ugovora NSDHP u obavezi da se suzdržava od štrajka, ako se odredbe Kolektivnog ugovora uredno ispunjavaju prema svim radnicima, kao i na obvezu Sindikata da sukladno članku 5. Zakona o štrajku poštuje svoju obavezu iz Sporazuma od 31. oktobra 2019. godine o utvrđivanju poslova koji se ne mogu prekidati za vrijeme štrajka i štrajka upozorenja.

Preuzimanje odgovornosti

"Vjerujemo da je i rukovodstvo NSDHP svjesno ekonomske realnosti koju svi skupa živimo u BiH te da će sukladno tome i poduzimati aktivnosti, preuzimajući odgovornost i za direktne i indirektne posljedice za društvo", navode iz Uprave Društva HP Mostar.

Tvrde da je Uprava društva sukladno važećim odredbama Kolektivnog ugovora za područje poštanske djelatnosti prema svim radnicima izvršila sve propisane obaveze u cijelosti i pored teških ekonomskih okolnosti u kojima obavlja svoju djelatnost.

"Unatoč svemu navedenom, plaće se redovno isplaćuju bez kašnjenja, isplaćuje se topli obrok, troškovi prijevoza na posao, regres, naknada za minuli rad na ukupan radni staž, naknade za vjerske blagdane, naknada za rad noću. Također se isplaćuje naknada za otežane uvjete rada za poštare, naknade za slučaj smrti, za rođenje djeteta, naknada u slučaju nastanka teških bolesti i invaliditeta, otpremnine prigodom odlaska u mirovinu, poštuje se u cijelosti pravo na korištenje godišnjeg odmora, kao i ostala zakonom i kolektivnim ugovorom predviđena prava", ističu iz Uprave HP Mostar.

Pored navedenog napominju da je Uprava društva za sve radnike sklopila polisu kolektivnog osiguranja od nezgode, iako to nije obvezujuće prema kolektivnom ugovoru, čime iskazuje i dodatnu brigu za sve radnike.