Mostar
26

Radnici Hotela Ero ponovo blokirali magistralu, ljuti na SDA

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
Radnici zatvorenog Hotela Ero ponovo su na dvadesetak minuta blokirali magistralni put M-17, na sjevernom izlazu iz Mostara, kod tržnog centra Bingo. Zahtjevi radnika nekad najpoznatijeg mostarskog hotela i dalje su uplate doprinosa i prijava na biro.

Mira Mandić, predsjednica Samostalnog sindikata radnika Hotela Ero, kazala je kako prema njihovim informacijama od prodaje hotela, trenutno, nema ništa. Odgovornim za takvo stanje smatraju u ministre u Vladi HNK iz SDA.

"Ostavljeno je sa strane sve to, jer su se ministri iz SDA usprotivili prodaji Hotela Ero. Nama su prioritet doprinosi, njihova uplata, da bismo mogli ići na biro, u penziju i imati zdravstveno osiguranje, što je ovom ljudima najbitnije", kazala je Mandić.

Nakon deblokade magistralnog puta, radnici su se uputili prema svom nekadašnjem radnom mjestu, a kasnije je planirano okupljanje ispred Vijećnice u Mostaru.

Hotel Ero je Federalni zavod PIO namjeravao prodati Vladi HNK za smještaj njenih institucija, ali su ministri iz reda SDA tu kupovinu privremeno zaustavili. Radnici traže uvezivanje staža za njih šezdesetak u trajanju od četiri i po godine. Hotel Ero je firma u vlasništvu Grada Mostara, a gradske vlasti kažu kako nemaju svojih obaveza u ovom postupku.