Uvezivanje staža
8

Radnici Hotela Ero pisali Novaliću: Nemojte zaboraviti prava radnika u Hercegovini

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Radnici zatvorenog Hotela Ero protestovali su ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Mostaru tokom posljednjeg vladinog zasjedanja. Tražili su sastanak s premijerom ili nekim od ministara, što im je bilo i obećano, ali nije ispunjeno. Sada se premijeru Fadilu Novaliću obraćaju otvorenim pismom.

U pismu naslovljenom na premijera Fadila Novalića navode da su, s obzirom da su svi dosadašnji pokušaji da s njim razgovaraju i nađu rješenje za probleme propali, prinuđeni da mu se obrate javno, putem medija.

"Da li ste gospodine Novalić zaboravili na dio države u kojoj ste premijer, u ovom slučaju Hercegovinu? Da li ste zaboravili na radnike u Hercegovini, u ovom slučaju radnike Hotela Ero, koji nažalost imaju iste probleme kao i ostatsk države? Ne možemo ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu, a kamoli da su nam uplaćeni doprinosi i otpremnine po Programu za zbrinjavanje koji je Vlada Federacije BiH odobrila još 2013. godine. Ovdje se ne radi o pojedincu, već o šesdeset hranitelja porodica", stoji u uvodu pisma kojeg potpisuju radnici Hotela Ero.

Ističu da nemaju šta izgubiti jer su im odlukom o prodaji zgrade u kojoj je poslovao Hotel Ero, a koja je u vlasništvu Federalnog zavoda MIO/PIO, oduzeli pravo na rad, a samim tim i ljudskost i dostojanstvo.

"Vjerujemo u vas i vašu želju da se pomogne radnicima u ovoj državi, te da ćete učiniti sve što je u vašoj moći da ne dopustite da šesdeset porodica ostane na ulici. Svjedoci smo da ste spremni saslušati, a to ste i dokazali kroz pomoć mnogim poduzećima, kao što su Željezara Zenica, Vitezit, RMU Zenica, Hidrogradnja i mnogi drugi. S toga se iskreno nadamo da ćete bar saslušati radnike i ovog dijela BiH, te ovim putem tražimo da zakažete hitan sastanak na kojem bismo iznijeli naše probleme, te da nam pomognete u njihovom rješavanju. U protivnom, svoja prava ćemo tražiti na sve moguće načine", stoji u pismu premijeru Fadilu Novaliću kojeg potpisuju radnici zatvorenog mostarskog Hotela Ero.

Podsjećamo, Hotel Ero bio je smješten u objektu Federalnog zavoda PIO, a firma je u vlasništvu Grada Mostara. Trenutno je u predstečajnom postupku, dok je zgrada u postupku prodaje Vladi HNK za smještaj njihovih institucija.