Bez nade danima
132

Radnici Hidrogradnje protestuju ispred Vlade KS: Blokirat ćemo ulice s porodicama

Piše: M. N.
(Foto: H. M./Klix.ba)
Manja grupa radnika Hidrogradnje okupila se danas ispred Vlade KS u nizu pokušaja da apeluju na vlasti da riješe njihov dugogodišnji problem. Ne traže kule i gradove, samo ono što su zaradili. Na njihove apele oglasili su se premijer KS Elmedin Konaković i ministar Muharem Fišo.

Pištaljkama i uzvicima pozivali su predstavnike ova dva nivoa vlasti da izađu pred njih, poručujući im na plakatima "Da li vas je stid što mirno spavate" i "Jedni u nizu prevarenih od Vlade FBiH".

Okrenuli su se i prema Predsjedništvu BiH te pozivali člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da izađe i obrati im se.

Primili su ih premijer KS Elmedin Konaković i ministar Muharem Fišo koji su saslušali radnike i kazali kako će se obratiti pismenim putem Vladi FBiH te ih zamoliti da prime radnike.

"Oni su to ljudski uradili jer nije njihova nadležnost. Vidjet ćemo šta se može riješiti", kazao je jedan od radnika Meho Šabanović.

Kazao je kako ih premijer Fadil Novalić treba primiti jer su oni nadležni kao 70-postotni vlasnici firme u stečaju.

"Jedini način koji nam je ostao je da izađemo na ulice sa svojim porodicama i da svi štrajkujemo glađu i blokiramo puteve. Mi smo na rubu egzistencije, 70 posto ljudi više ne prima ni 323 KM. Znate li šta to znači za porodice od četiri člana? Nas ima blizu 1.900 s porodicama", kazao je Šabanović.

Radnici traže osam neisplaćenih plata i uplaćivanje staža za 272 radnika koji imaju uslove za odlazak penziju.

Već danima su na ulici - ispred Vlade FBiH i sjedišta firme u Butmiru, ali bez rezultata.

Štrajkovali su i glađu, ali ni to nije urodilo plodom. Poručili su da će, ukoliko ih vlasti i dalje budu ignorisale, biti primorani da poduzmu radikalnije mjere.