{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Radnici GRAS-a uskratili usluge na Dan Grada'

F
6.4.2009. u 09:06
0
74
"Radnici GRAS-a uskratili usluge na Dan Grada'
0
"Radnici GRAS-a uskratili usluge na Dan Grada'
Foto: Sarajevo-x.com
Sindikat KJKP „GRAS" je u subotu, 4. aprila 2009. godine, mimo procedura propisanih Zakonom o štrajku, Vladi Kantona Sarajevo uputio obavještenje da će 6. aprila 2009. godine stupiti u generalni štrajk.
Štrajk će trajati, kako je navedeno, do ispunjenja sindikalnih zahtjeva, a to su: podmirenje dugovanja firme prema uposlenicima GRAS-a po raznim osnovama, zatim realizacija devet zaključaka Vlade KS od 21.11. 2008. godine, a koji se odnose na rješavanje problema sistema naplate i zaštite vozača i kontrolora naplate; nabavka vozila i rezervnih dijelova; remont tramvajske pruge i pružnih postrojenja te primjena Kolektivnog ugovora.

Nakon obavljenih pregovora premijera Besima Mehmedića i ministra saobraćaja Mihajla Krmpotića sa Sindikatom GRAS-a, na sjednici Vlade , a u dogovoru sa menadžmentom firme i Kantonalnim odborom Sindikata komunalne privrede, Sindikatu GRAS-a je ponuđen PROTOKOL o rješavanju postavljenih zahtjeva , a u kojem stoji:

- plate zaposlenika sa doprinosima na nivou januarske plate isplaćivat će se do 15-og u mjesecu,

- zaostale obaveze koje preduzeće ima prema zaposlenicima po osnovu doprinosa iz predhodnih godina će biti reprogramirane, te isplaćene u naredna četiri mjeseca, a u ovoj godini doprinosi za mjesec mart će biti plaćeni odmah,

- Vlada Kantona Sarajevo se obavezuje da će na osnovu zaključaka Tematske Skupštine Kantona Sarajevo održane 29.01.2009. godine utvrditi dinamiku provođenja Kolektivnog ugovora u skladu sa programom mjera dostavljenog od resornog Ministarstva na koje je i Sindikat komunalne privrede KS dao punu saglasnost.

I pored konkretnih prijedloga Vlade KS na prevazilaženju trenutnih problema, ulaganja više od 50 miliona KM iz budžeta u ovo preduzeće u protekle dvije godine, čime je omogućena pored ostalog i prosječna plaća od 890 KM u firmi koja zapošljava 2.000 radnika, Sindikat GRAS-a je ipak odbio prihvatiti navedeni Protokol te građanima Sarajeva na dan njihovog Grada uskratiti svoje usluge.

Vlada KS očekuje od Sindikata GRAS-a da navedu pravi i konkretan razlog ovog štrajka, jer očigledno navedeni zahtjevi, na koje su ponuđena rješenja, ne mogu biti uzrok potpune obustave javnog prijevoza, saopćeno je iz Pres službe Kantona Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: