{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Radnici GRAS-a uskratili usluge na Dan Grada'

F
6.4.2009. u 09:06
0
74
"Radnici GRAS-a uskratili usluge na Dan Grada'
0
"Radnici GRAS-a uskratili usluge na Dan Grada'
Foto: Sarajevo-x.com
Sindikat KJKP „GRAS" je u subotu, 4. aprila 2009. godine, mimo procedura propisanih Zakonom o štrajku, Vladi Kantona Sarajevo uputio obavještenje da će 6. aprila 2009. godine stupiti u generalni štrajk.
Štrajk će trajati, kako je navedeno, do ispunjenja sindikalnih zahtjeva, a to su: podmirenje dugovanja firme prema uposlenicima GRAS-a po raznim osnovama, zatim realizacija devet zaključaka Vlade KS od 21.11. 2008. godine, a koji se odnose na rješavanje problema sistema naplate i zaštite vozača i kontrolora naplate; nabavka vozila i rezervnih dijelova; remont tramvajske pruge i pružnih postrojenja te primjena Kolektivnog ugovora.

Nakon obavljenih pregovora premijera Besima Mehmedića i ministra saobraćaja Mihajla Krmpotića sa Sindikatom GRAS-a, na sjednici Vlade , a u dogovoru sa menadžmentom firme i Kantonalnim odborom Sindikata komunalne privrede, Sindikatu GRAS-a je ponuđen PROTOKOL o rješavanju postavljenih zahtjeva , a u kojem stoji:

- plate zaposlenika sa doprinosima na nivou januarske plate isplaćivat će se do 15-og u mjesecu,

- zaostale obaveze koje preduzeće ima prema zaposlenicima po osnovu doprinosa iz predhodnih godina će biti reprogramirane, te isplaćene u naredna četiri mjeseca, a u ovoj godini doprinosi za mjesec mart će biti plaćeni odmah,

- Vlada Kantona Sarajevo se obavezuje da će na osnovu zaključaka Tematske Skupštine Kantona Sarajevo održane 29.01.2009. godine utvrditi dinamiku provođenja Kolektivnog ugovora u skladu sa programom mjera dostavljenog od resornog Ministarstva na koje je i Sindikat komunalne privrede KS dao punu saglasnost.

I pored konkretnih prijedloga Vlade KS na prevazilaženju trenutnih problema, ulaganja više od 50 miliona KM iz budžeta u ovo preduzeće u protekle dvije godine, čime je omogućena pored ostalog i prosječna plaća od 890 KM u firmi koja zapošljava 2.000 radnika, Sindikat GRAS-a je ipak odbio prihvatiti navedeni Protokol te građanima Sarajeva na dan njihovog Grada uskratiti svoje usluge.

Vlada KS očekuje od Sindikata GRAS-a da navedu pravi i konkretan razlog ovog štrajka, jer očigledno navedeni zahtjevi, na koje su ponuđena rješenja, ne mogu biti uzrok potpune obustave javnog prijevoza, saopćeno je iz Pres službe Kantona Sarajevo.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: