{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radnici GRAS-a u maju poslani u penziju, a ni do danas im nije uplaćen staž

4.9.2015. u 21:58
21
36
Radnici GRAS-a u maju poslani u penziju, a ni do danas im nije uplaćen staž
21
Radnici GRAS-a u maju poslani u penziju, a ni do danas im nije uplaćen staž
Foto: Arhiv/Klix.ba
Značajan broj radnika GRAS-a nije u mogućnosti ostvariti pravo na penziju jer im nije redovno uplaćivan staž, a ugovor o radu im je, zbog sticanja uvjeta za penziju, otkazan.
Adem Golubić je u penziju otišao 31. maja 2015. godine. Uvjete za penzionisanje ispunio je dvije godine ranije, ali mu još od 2007. nije uplaćen radni staž.

U penziju je pristao otići nakon što su od Ministarstva saobraćaja KS i kantonalnog ministra Muje Fiše napismeno dobili obećanje da će im do 1. septembra biti uplaćen staž te će moći dobiti rješenje o penzionisanju.

"Sada smo nigdje, ni tamo ni ovamo. Nismo zaposleni, a ne možemo otići ni u penziju. Zbog toga nemamo ni zdravstveno osiguranje, a imamo i problema s plaćanjem rata kredita", kaže on za Klix.ba.

On navodi da njemu nije poznato koliko je ukupno radnika GRAS-a poslano u penziju a da im nije uplaćen staž.

"Prema nekim mojim informacijama, možda nas već ima 200. Tražili smo od uprave da nam daju podatke o ukupnom broju ovakvih slučajeva, ali su oni to odbili", kaže Adem.

Avdo Vatrić, direktor GRAS-a, kaže za Klix.ba kako je zakonski rok u kojem se sredstva moraju uplatiti šest mjeseci te da se nada da će taj rok biti ispoštovan.

"Mi smo dali neke rokove, odnosno ministar Fišo. U međuvremenu su sve pokrenute aktivnosti i završene. Vlada KS je odobrila sredstva za tu namjenu i ona su trenutno kod Zavoda za zapošljavanje koji ih treba prebaciti Zavodu penzijsko-invalidskog osiguranja. I onda će se ići u pojedinačno penzionisanje", kaže Vatrić.

Ako se do kraja septembra ne riješi ovo pitanje, Vatrić najavljuje mogućnost da se dio sredstava zaposlenicima isplati kao otpremnina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: