Problemi u preduzeću
79

Radnici GRAS-a ostaju bez plaće, direktor Avdo Vatrić dao ostavku

Dž. Č.
Avdo Vatrić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Avdo Vatrić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković potvrdio je za Klix.ba kako je direktor GRAS-a Avdo Vatrić jučer dao neopozivu ostavku. Još nije poznato koji su glavni razlozi podnošenja ostavke, ali pretpostavlja se kako su to dugogodišnji nagomilani problemi u ovom preduzeću.

Radnici GRAS-a jučer su po dolasku na posao dobili informaciju kako neće primiti plaću jer je Porezna uprava Federacije BiH blokirala račune GRAS-a. Pored toga, radnicima bi mogle biti smanjene plaće za još 40 posto.

Nije poznato ko će preuzeti funkciju direktora u GRAS-u, ali Vlada KS nastoji što prije imenovati vršioca dužnosti direktora firme.

Podsjećamo, u nedavnom intervjuu za Klix.ba premijer Konaković je, govoreći o velikim problemima u GRAS-u, najavio odlazak Vatrića s funkcije direktora.

Prema posljednjim podacima, dug GRAS-a iznosi blizu 120 miliona KM. Kao jedna od privremenih mjera za sanaciju stanja u firmi je isključivanje rada upravljačkih tijela i postavljanje privremenog upravitelja.

Radnici su sebi već ranije smanjili plaće te su se odrekli toplog obroka kako bi kupili nove autobuse na plin. Poručili su kako su spremni uraditi sve da spase preduzeće, ali ne i na mizerne plate i otpuštanje radnika.