BiH
0

Radnici GRAS-a nisu odgovorni za neredovne linije i dotrajalost vozila

FENA
Građani Sarajeva su s pravom nezadovoljni uslugama JKP "Gras", ali moraju znati da za neredovne linije i dotrajalost voznog parka nisu odgovorni radnici "Grasa" već KS koji je vlasnik ovog preduzeća", kazao je za Agenciju FENA predsjednik Sindikata "JKP "Gras" Emir Muminović.

Problemi radnika preduzeća rezultat su neispunjavanja dogovora koje je Vlada KS-a postigla s radnicima "Grasa" prije godinu i deset mjeseci, kada su radnici blokirali grad zahtijevajući smjenu tadašnjeg direktora Ibrahima Jusufranića te između ostalog i poboljšanje uvjeta za rad i obnovu voznog parka.

"Nezadovoljni smo odnosom Vlade KS-a prema ovom preduzeću. Tenderi o nabavci vozila se odugovlače. Nekoliko vozila je stiglo sa zakašnjenjem od dva mjeseca. Pet vozila koliko smo dobili su kap u moru. Vanredna situacija zahtijeva hitno rješavanje. Nama treba 50 autobusa odmah, a ne za pet godina", objasnio je Muminović.

On podsjeća da su s resornim ministrom u Vladi KS-a prije pet mjeseci usaglasili nekoliko uredbi o prijedlogu zakona koji bi trebao regulirati kontrolu naplate i zaštitu vozača i kontrolora, za rekonstrukciju pruge te nabavku novih vozila.

"Ništa od toga nije urađeno i to je ostalo mrtvo slovo na papiru", kazao je Muminović.

On je istakao kako je dio odgovornosti za lošu situaciju u ovom preduzeću i na Nadzornom odboru i generalnom direktoru.

"Ne poštuje se Kolektivni ugovor i nije provedena mikro i makroorganizacija u preduzeću. Tako smo došli u situaciju da se ne zna ko šta radi i ko kome odgovara", rekao je Muminović.

Sindikat JKP "Gras" ostavlja mogućnost pokretanja novog štrajka ukoliko uskoro Vlada KS-a ne poduzme konkretne mjere u cilju poboljšanja konkurentnosti i usluga ovog preduzeća.