Slijedi li zatvaranje
7

Radnici GIKIL-a se razočarani vraćaju kući, niko iz Vlade FBiH ih nije primio

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Blizu 700 radnika kompanije GIKIL iz Lukavca protestovali su danas ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu, tražeći da im se produži rok za pribavljanje okolišne dozvole.

Danas od 10:30 sati radnici su protestovali ispred zgrade Vlade FBiH, ali niko ih nije želio primiti na razgovor. Iz Vlade FBiH su samo stizale informacije da nisu nadležni te da se firma GIKIL nalazi u većinski privatnom vlasništvu.

Nakratko je bio blokiran i saobraćaj, ali su se radnici ubrzo povukli na trotoar ispred zgrade Vlade FBiH.

Radnici strahuju da bi zatvaranje firme zbog neposjedovanja okolišne dozvole značilo katastrofu za radnike kojih ima više od hiljadu.

Radnici su po okončanju protesta pokupili smeće iza sebe. Incidenti nisu zabilježeni.

Podsjetimo, GIKIL još uvijek nije dobio okolinsku dozvolu, a federalni inspektori su najavili zatvaranje postrojenja ukoliko je ne dobiju do 15. novembra. U augustu je već bio obustavljen rad nakon eksplozije u rezervoaru, kada je došlo do ispuštanja onečišćene tekućine u Spreču. Početkom ovog mjeseca dogodila se još jedna eksplozija u kojoj su povrijeđena dva radnika.

Nedavno je vršen nadzor u krugu postrojenja kako bi se utvrdilo da li je u GIKIL-u nastavljeno nekontrolisano ispuštanje štetnih materija i supstanci koje dovode do zagađenja okoliša, odnosno do ugrožavanja i zagađenja zraka, tla i vode, što dovodi u opasnost život i zdravlje ljudi, životinja i ugrožava ekosistem na području Lukavca, rijeke Spreče i šire.

Tužilaštvo TK vodi istragu protiv generalnog direktora GIKIL-a Debasisha Gangulyja zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo onečišćenja okoliša.