Nakon pritiska
31

Radnici GIKIL-a poslije uplaćenog dijela plate obustavili štrajk

Piše: A. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Radnici Global ispat koksne industrije Lukavac (GIKIL) obustavili su generalni štrak, nakon što im je Uprava kombinata uplatila drugi dio plate za mjesec mart. Ovu informaciju za Klix.ba potvrdio je predsjednik Sindikalne organizacije GIKIL-a Mirsad Imamović.

"Mi smo danas u 14 sati imali sastanak sa Upravom GIKIL-a, a 15 minuta kasnije su nam predočili dokaz da je drugi dio plate uplaćen na račune radnika. Nakon toga smo prekinuli generalni štrajk", pojasnio je Imamović.

Podsjećamo, blizu 300 radnika GIKIL-a jutros je stupilo u generalni štrajk, a blokirali su ulaz i izlaz iz fabrike.

"Drugi dio plate trebao je biti uplaćen krajem mjeseca aprila. Na ovakav način je prekršen Sporazum kojim se Uprava GIKIL-a obavezala da će plata biti isplaćivana najkasnije do 30. u mjesecu, a s obzirom da se to nije desilo mi smo se odlučili za stupanje u generalni štrajk", istakao je Imamović.

Nastavio je da je nedopustivo da radnicima kasne plate, s obzirom da preduzeće već nekoliko mjeseci pozitivno posluje.

"Mnogi će reći da je ovo naš hir jer plata kasni samo nekoliko dana. Međutim, mi ako počnemo da sabiramo kašnjenje od mjesec do dva, vjerujte da se ti zaostaci neće moći više nadoknaditi", dodao je on.

Ukoliko bi se na kraju mjeseca maja ponovio aprilski scenarij, radnici GIKIL-a najavljuju ponovo stupanje u štrajk.

S druge strane, saopćenjem za javnost oglasila se i uprava GIKIL-a, u kojem je, između ostalog navedeno da je današnja blokada dovela do otežanja prometa i transporta sirovina, ali i gotovih proizvoda GIKIL-a putem teretnog i željezničkog saobraćaja.

"Ovime je ugroženo i povjerenje dugogodišnjih kupaca i saradnika, kojima je otežan izlazak iz kompanije, a sve to će dodatno ostaviti posljedice na stabilnost rada fabrika i sigurnost radnih mjesta na kojoj smo vrijedno radili prethodnih mjeseci. Posebno se želimo ograditi od neutemeljenih izjava pojedinih radnika koji iznose krupne optužbe na račun poslovanja kompanije i protoka novca, naglašavajući da je obezbjeđenje stabilne proizvodnje i ispunjavanje obaveza prema radnicima prioritet koji se u GIKIL-u ne dovodi u pitanje", stoji u saopćenju.

Naglašeno je i da rukovodstvo ni u kom slučaju ne želi uskraćivati pravo na iskazivanje nezadovoljstva ovim putem, ali pored toga smatraju da štrajk nije opravdan, kao i da je ishitrenim odlukama ovoga puta ugrožena i proizvodnja u fabrikama.

"Želimo napomenuti da je GIKIL jedna od najvećih kompanija u zemlji, sa velikim protokom novčanih sredstava, ali koju ne zaobilaze ni ekonomski problemi, kako oni u državi, tako i oni uzrokovani svjetskim trednovima budući da je GIKIL najvećim dijelom izvozno orijentisana kompanija. Plate naših radnika veće se za 20 posto od prosjeka u Federaciji, dok se redovno izmiruju i obaveze u vidu toplog obroka koji iznosi 8,5 KM dnevno, ne uključujući postojeću restoransku ishranu u kompaniji", navedeno je u spomenutom saopćenju.

Rukovodstvo GIKIL-a pozvalo je radnike kompanije, ali i sve druge na maksimalno razumijevanje i podršku GIKIL-u u cilju očuvanja hiljadu radnih mjesta i razvoja ekonomije naše zemlje kojoj uveliko, kako su kazali, doprinose.