BiH
3

Radnici GIKIL-a najavili štrajk: Hiljadu porodica brine za opstanak

Piše: A. K.
Mirsad Imamović (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Mirsad Imamović (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
S obzirom da današnji sastanak članova Sindikata Global Ispat Koksne industrije Lukavac (GIKIL) i Uprave ove firme nije urodio plodom, radnici su za 26. septembar najavili stupanje u generalni štrajk.

Radnicima GIKIL-a plate se isplaćuju iz dva dijela, s tim da već šest mjeseci drugi dio ličnog dohotka redovno kasni, što, kako navode iz sindikata, nije u skladu sa granskim kolektivnim ugovorom i pravilnikom u radu.

"Mi smo jučer počeli pregovore o mirnom rješavanju ove situacije s komisijom koju je imenovala Uprava GIKIL-a. Za vrijeme prvog sastanka nismo se pomjerili s mrtve tačke, a danas je bilo određenih pomaka, međutim ništa značajno. Oni su nama predložili da se još mjesec-dva ide sa ovakvim načinom isplate plata, ali mi se ne slažemo s tim. Mi legalno možemo ići u štrajk jer je ovdje riječ o nepoštivanju pravilnika o radu koji kaže da plata treba biti do 25. u mjesecu i granskog kolektivnog ugovora", kazao je za Klix.ba predsjednik Sindikata GIKIL-a Mirsad Imamović.

Imamović nastavlja da je Sindikalni odbor GIKIL-a pokrenuo proceduru o organiziranju generalnog štrajka koji je zakazan za 26. septembar.

"Nas su prije nekoliko mjeseci ubjeđivali da je trenutna situacija prolazna i da će plate biti redovno isplaćivane, međutim to se do danas nije dogodilo. Određeni vremenski period smo šutjeli, ali više ne možemo. U trenutnoj situaciji gdje se u GIKIL-u ne zna ni ko pije, ni ko plaća, Sindikat je donio odluku u pokretanju štrajka, koji ćemo po potrebi zamrzavati i odmrzavati. Mi možemo zamrznuti štrajk, a ukoliko se ne bude poštovao pravilnik o radu u kojem je jasno navedeno do kojeg dana plata u mjesecu treba biti mi ćemo ga ponovo pokrenuti", istakao je Imamović.

GIKIL (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
GIKIL (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)

GIKIL trenutno upošljava više od hiljadu radnika koji, naglašava Imamović, mukotrpnim radom zarađuju svoje plate.

"Trenutna situacija u kojoj se nalazi GIKIL posebno zabrinjava radnike. Danas je privreda u jako teškoj situaciji, a ovdje su uglavnom zaposlene zanatlije ili osobe koji su obični radnici. Oni vjerovatno sutra na tržištu rada ne bi imali značajnu šansu za angažman", ističe.

Napominje i da je riječ o kompaniji koja predstavlja veliki privredni kapacitet za područje Tuzlanskog kantona, ali i države u cijelosti.

"Međutim, u proteklih 13 godina dešavale su se mnoge stvari koje, prema sindikalnom mišljenju, nisu išle u prilog tome da ovo postane stabilna firma koja će se razvijati. Tu je puno nerazjašnjenih odnosa od samog dolaska indijskog partnera 2003. godine kada je sklopljen ugovor o zajedničkom preduzeću između GSHL-a iz Londona i KHK Lukavac. Tada je GSHL-u dato većinsko upravljanje, iako nije izmirio svoje obaveze u smislu da ima i kapital 51 posto kako ima u upravi", podsjeća Imamović u nadi da će najavljeni generalni štrajk 26. septembra probuditi veće interesovanje kod nadležnih za rješavanje problema u kojima se nalazi GIKIL.

Na teško stanje u ovoj firmi radnici su upozoravali i u maju ove godine kada su na dva sata blokirali magistralni puta Tuzla-Doboj.