Bez odgovora
7

Radnici GIKIL-a još protestuju pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu, strahuju za radna mjesta

Piše: M. N.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Blizu 700 radnika Global ispat koksne industrije Lukavac (GIKIL) stiglo je pred zgradu Vlade FBiH u Sarajevu da pokuša spriječiti zatvaranje postrojenja. Od vlasti su zatražili da usvoji odluku kojom im se daje još jedna prilika za rad.

13:20 - Radnici GIKIL-a bi uskoro trebali napustiti lokaciju ispred zgrade Vlade FBiH.

12:55 - Okupljeni radnici još uvijek čekaju neku informaciju iz Vlade FBiH, a kako javlja reporterka portala Klix.ba male su šanse da ih neko primi. Dio radnika je već iskazao namjeru za napuštanjem lokacije.

12:38 - Radnici se ipak povlače pred sami ulaz u zgradu Vlade FBiH, te je saobraćaj gotovo u potpunosti u funkciji.

12:31 - Hajrudin Ordić, radnik i član kriznog odbora kazao je: "Rekli su nam na ulazu da je premijer otišao i se pismeno obratimo. To je u najmanju ruku smiješno jer smo na desetine dopisa slali. Tražimo da nas pusti da radimo. Sada kada smo uspješni rade ovo. Užas".

12:22 - Radnici su u jednom trenutku pokušali blokirati izlaz iz garaže, kako bi spriječili ministre iz Vlade da napuste objekat, ali ih je policija zaustavila.

12:15 - Protest radnika GIKIL-a u Sarajevu obezbjeđuje policija Kantona Sarajevo.

12:12 - Okupljeni radnici su blokirali saobraćaj u potpunosti, te policija već automobile preusmjerava alternativnim pravcima.

12:10 - Premijer FBiH Fadil Novalić je navodno otišao iz zgrade, a prema tvrdnjama radnika resorna ministrica Edita Đapo navodno je poručila da idu u inspekciju.

12:08 - Predstavnici radnika poručuju da će blokirati saobraćaj ako im se niko od zvaničnika Vlade FBiH ne obrati.

12:06 - "Mi ovdje nemamo mjesta. Ovu drźavu smo branili, mi ćemo je i rušiti. Dajemo pola sata da nam odgovore i idemo kući. Ukoliko za 8 sati bude ugašena peć mi ćemo uzeti rješavanje problema u svoje ruke", rekao je jedan od radnika okupljenima

Radnici su stigli u 15 autobusa i s transparentima "Branit ćemo državu, branit ćemo i GIKIL", "Radnici GIKIL-a žrtve državnog kriminala" itd. Protestuju u vrijeme kada se održava sjednica Vlade FBiH.

"Došlo je 15 autobusa i više od 650 radnika. Imamo i podršku penzionera GIKIL-a. Vlast je bila dužna sve uraditi, imali su svoje ljude u nadzornim odborima. Niko nije imao sluha kada smo upozoravali na kriminal. Danas imamo super ugovore i sada se neko našao da nas zatvori. Nikada nismo rekli da fabrika nije prljava, ali treba nam vremena. Prvi put se ulaže u ekologiju. Mi smo 17 godina spavali i sada kada radimo žele nas ugasiti. Ne mogu zamisliti šta bi se dogodilo da zatvore fabriku i ukinu 1.000 radnih mjesta. Ja hoću da vjerujem da ćemo dobiti odgovor da neće biti smanjenja proizvodnje", kazao je predsjednik Sindikata GIKIL-a Mirsad Imamović.

Radnici su poručili da nema zaustavljanja i da će svojim životima braniti GIKIL.

"Ne damo radna mjesta. Tražimo od Vlade da nam da samo 100 dana. Ispunit ćemo sve uvjete. Ako se ogluši, sutra ćemo imati sjednicu Sindikata i više neće biti mirnih protesta", kazala je Kata Iveljić iz Sindikata radnika hemije i nemetala FBiH.

Podsjetimo, GIKIL još uvijek nije dobio okolinsku dozvolu, a federalni inspektori su najavili zatvaranje postrojenja ukoliko je ne dobiju do 15. novembra. U augustu je već bio obustavljen rad, a nakon eksplozije u rezervoaru, kada je došlo do ispuštanja onečišćene tekućine u Spreču. Početkom ovog mjeseca dogodila se još jedna eksplozija u kojoj su povrijeđena dva radnika.

Nedavno je vršen nadzor u krugu postrojenja kako bi se utvrdilo da li je u GIKIL-u nastavljeno nekontrolisano ispuštanje štetnih materija i supstanci koje dovode do zagađenja okoliša, odnosno do ugrožavanja i zagađenja zraka, tla i vode, što dovodi u opasnost život i zdravlje ljudi, životinja i ugrožava ekosistem na području Lukavca, rijeke Spreče i šire.

Tužilaštvo TK vodi istragu protiv generalnog direktora GIKIL-a Debasisha Gangulyja zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo onečišćenja okoliša.