Upozorenje 970 ljudi
0

Radnici GIKIL-a dižu pobunu: Okolinska dozvola i 6 toplih obroka ili generalni štrajk

A. K.
Radnici GIKIL-a tokom jednog od ranijih protesta (Foto: D. Z./Klix.ba)
Radnici GIKIL-a tokom jednog od ranijih protesta (Foto: D. Z./Klix.ba)
Radnici GIKIL-a sutra će održati protest protiv aktuelne uprave kompanije, kako bi izvršili pritisak za rješavanje problema. Navode da idu u radikalni potez ukoliko ne dobiju okolinsku dozvolu za dalji rad i šest toplih obroka koliko im se duguje

Predsjednik Sindikata Global ispat koksne industrije Lukavac (GIKIL) Nurdin Đuzić za Klix.ba kaže da je predstojeće protestno okupljanje odgovor na nemogućnost realizacije sastanka sa aktuelnom upravom kompanije u cilju pronalaska rješenja nagomilanih problema.

"Problemi u GIKIL-u postoje već duži niz godina, a njima je obuhvaćeno i 970 radnika. Mi ih više ne možemo trpjeti. Od prošle godine imamo šest neuplaćenih toplih obroka, a sporazum smo napravili sa upravom da se to sve izmiri do kraja novembra. Zbog teškog stanja u kojem se kompanija nalazi ne vjerujemo da će to biti ispoštovano. Tražili smo sastanak sa upravom, oni iz svojih razloga ga nisu mogli realizovati, tako da mi idemo u protest", naveo je Đuzić.

GIKIL već izvjestan period funkcioniše bez okolinske dozvole te je u okviru ove kompanije onemogućen rad dvije fabrike (azotara i energana) za koje ne postoji mogućnost kupovine sirovina.

"Mi se nalazimo u sistemu koji bi namjerno mogao zatvoriti ovu kompaniju. Nemamo okolinske i radne dozvole i sada se moramo svim silama boriti da ne dođe do zatvaranja. Ova kompanija mora nastaviti u pozitivnom smjeru, a neophodna su i velika ulaganja. Stekli smo utisak da uprava sada ima neke druge poslove koji su preči od svih problema. Red bi bio da nas pozovu na razgovore jer ovako više ne možemo funkcionisati", ističe Đuzić.

Sindikat GIKIL-a pismom se obratio o Vladi Tuzlanskog kantona, a također od Kantonalne skupštine očekuju i sazivanje tematske sjednice vezano za razmatranje aktuelnog stanja u ovoj lukavačkoj kompaniji.

"Sve strane smo obavijestili o dešavanjima u GIKIL-u, a ukoliko se svi problemi ne riješe u što skorijem periodu mi smo spremi na stupanje u generalni štrajk i ta odluka je trenutno u pripremi. Svima je poznato da mi nikada nismo šutjeli i javno smo govorili o svemu, pa tako je i ovaj put. Svoju borbu nastavljamo", upozorio je predsjednik Sindikata GIKIL-a.

Prema ranijim upozorenjima, GIKIL se nalazi na korak od zatvaranja, s obzirom na to da je Federalna uprava za inspekcijske poslove naložila kreiranje studije o procjeni utjecaja na okoliš, kao i podnošenje zahtjeva za izdavanje okolinske dozvole za zatvaranje pogona i postrojenja.

Sva dokumentacija je trebala biti upućena do 1. oktobra ove godine, ali to se nije desilo jer je uprava GIKIL-a nešto ranije federalnoj inspekciji uputila zahtjev za prolongiranje upućivanja zahtjeva za izdavanje okolinske dozvole za zatvaranje pogona i postrojenja uz obrazloženje da trenutno u obradi imaju zahtjev za izdavanje integralne okolinske dozvole od Federalnog ministarstva okoliša i turizma.