BiH
0

Radnici Finvesta i Tušnice bez prava na zdravstvenu zaštitu

SRNA
Zbog neuplaćivanja doprinosa za zdravstveno osiguranje u posljednje dvije godine, radnicima drvoprerađivačkog preduzeća Finvest u Drvaru i Glamoču i livanjskog Rudnika uglja Tušnica uskraćeno je pravo na zdravstvenu zaštitu, izuzev u hitnim slučajevima, potvrđeno je u Zavodu za zdravstveno osiguranje Livanjskog kantona.

Direktor Zavoda Ivan Krstanović rekao je novinarima da, zbog neuplaćivanja doprinosa, pravo na zdravstveno osiguranje ne ostvaruje oko 500 radnika - nosilaca osiguranja u Finvestu i oko 100 radnika Tušnice, kao i članovi njihovih porodica.

On je podsjetio da doprinosi za zdravstveno osiguranje ovim radnicima nisu uplaćeni u 2010. i 2011. godini, ali da je na traženje Vlade u tehničkom mandatu radnicima omogućeno da zdravstvene usluge na teret Zavoda mogu koristiti samo u hitnim slučajevima.

Zbog problema u poslovanju koji su posljedica recesije i neizmirenih obaveza prema radnicima, fondovima i dobavljačima, Finvest je 31. januara otpustio više od stotinu radnika u svojim pilanama u Drvaru i Glamoču, a livanjskom Rudniku uglja Tušnica zbog problema u poslovanju i neizmirenih obaveza prijeti zatvaranje.