U minut do 12
0

Radnici fabrike "Birač" protestvovali u Banjoj Luci

FENA
Nekoliko stotina radnika Fabrike glinice "Birač“ iz Zvornika danas je, dolaskom u Banju Luku i protestom na glavnom trgu u minut do 12 sati, ukazalo na tešku situaciju koja prijeti da ovo preduzeće dovede do zatvaranja.

Iako su očekivali da će se okupiti pred zgradom Vlade, to im nije bilo omogućeno jer se prema Zakonu o javnom okupljanju u RS-u protest ili okupljanje ne može održavati u blizini objekata koji se posebno osiguravaju, već na udaljenosti najmanje od 50 metara.

Nakon što su im se na Trgu Krajine obratili predstavnici sindikata preduzeća i te grane privrede, radnici su izrazili nezadovoljstvo činjenicom da im nije omogućen odlazak pred zgradu Vlade, već su se potom morali razići, odnosno uputiti prema autobusima kojima su došli u Banju Luku.

Predstavnici sindikalne oranizacije tog preduzeća rekli su da imaju obećanje da će njih i litvanske predstavnike većinskog vlasnika primiti premijer RS-a Milorad Dodik da bi razmotrio njihove zahtjeve.

Od Vlade RS-a vlasnik i sindikat "Birča“ traži da preduzme mjere, jer je Fabrika zbog udara svjetske ekonomske krize pogođena do te mjere da su poslovne aktivnosti ugrožene u cjelini.

"Ne smijem ni pomisliti šta bi za općinu Zvornik i više hiljada zvorničkih porodica značilo zatvaranje 'Birča'. Vlada hitno treba da riješi zahtjeve fabrike kako bismo neometano nastavili s radom“, izjavio je predsjednik Sindikata tog preduzeća Predrag Tomić.

Predsjednik Konfederacije sindikata RS Obrad Belenzada kazao je da bi, ukoliko danas ne bude postignut dogovor u Vladi, sljedeći korak mogao biti protesti širih razmjera kojim bi se pridružili i radnici drugih preduzeća, koji su dali podršku "Birču“.

Mjere koje je "Birač“ predložio Vladi, a koje bi omogućile nastavak proizvodnje u Fabrici podrazumijevaju odgodu plaćanja tekućih obaveza prema Elektrodistribuciji, Željeznicama RS-a, garancije Vlade za odgođeno plaćanje preuzetih količina mazuta i prirodnog gasa te još nekoliko mjera koje bi pomogle u rješavanju situacije u kojoj se nalazi Fabrika.

Trenutno im je najveći problem najavljeno isključenje električne energije od Elektroprivrede RS-a, a nemaju ni dovoljne količine mazuta za redovnu proizvodnju u toku sljedeće sedmice.

Također, traže da im Vlada ponovo s 30 posto subvencioniše struju u ovoj godinu, odgađanje plaćanja obaveze za struju i za Željeznice RS-a na godinu dana, te odgođeno plaćanje mazuta iz Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu.

Od Vlade, traže i otpis duga prema "BH-Gasu“ od 14 miliona KM i otpis duga prema "Srbija-gasu“ od također 14 miliona KM.