Traže pravo na rad
70

Radnici Energoinvesta digli glas zbog maćehinskog odnosa većinskog vlasnika

Piše: A. B.
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Radnici Energoinvesta okupili su se danas pred Razvojnom bankom FBiH u znak protesta zbog, kako su naveli, ignorantskog odnosa većinskog vlasnika Vlade FBiH, odnosno odluke Razvojne banke da Energoinvestu ne odobri bankovnu garanciju za dobijeni posao u Tanzaniji.

Almir Salihović, predsjednik savjeta Energoinvesta, naveo je kako je riječ o poslu vrijednom 53 miliona dolara i da se njegova realizacija dovodi u pitanje zbog odluke Razvojne banke FBiH. Dodao je da je u proteklom periodu održano nekoliko sastanaka kojima su prisustvovali predstavnici Vlade FBiH, nadležnog ministarstva, nadzornog odbora Razvojne banke i Energoinvesta, Sindikata metalaca, kao i Saveza samostalnih sindikata.

"Obećavali su nam rješenje ovog problema, međutim ništa od toga se nije dogodilo i zbog toga smo se odlučili na ovaj korak. Ovo nije konačno i nećemo dopustiti maćehinski odnos većinskog vlasnika i da zbog toga ispaštaju radnici Energoinvesta. Usmeno smo dobili pozitivan odgovor na usvajanje garancija za obavljanje posla, tako da planiramo održavanje novog sastanka s nadležnima kako bismo razgovarali o daljoj budućnosti Energoinvesta", rekao je Salihović.

On se osvrnuo i na prethodni menadžment gdje su napravljeni gubici od 26 miliona maraka i naveo je kako se firma uspjela oporaviti od toga te da radnici neće odustati od borbe za prava na rad i da neće dopustiti uništenje Energoinvesta. Dodao je i da je to obaveza prema njihovim porodicama jer ukoliko Energoinvest ne opstane, bit će upitna egzistencija 420 porodica.